ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ucraina inaugurează marți domul de protecție care va acoperi reactorul ce a produs dezastrul de la Cernobîl. Este vorba de un proiect ieșit din comun, finanțat cu două miliarde de euro de comunitatea internațională și care trebuie să asigure siguranță sitului în următorii o sută de ani, scrie hotnews.ro.

În formă de arcă, acest clopot de izolare este o osătură metalică de 36.000 de tone cu tot cu echipamente, 108 metri înălțime și 162 de metri lungime.

"Ar putea acoperi Stade de France sau Statuia Libertății", a precizat într-un comunicat Novarka, societate a grupurilor franceze Bouygues și Vinci, care a conceput și asamblat domul.

Cu o durata medie de viață de cel puțin 100 de ani, acesta va permite izolarea materialelor radioactive, protejarea muncitorilor de pe acest sit și ranforsarea sarcofagului împotriva problemelor provocate de climă.

În plus, domul este dotat cu echipamente care vor permite operațiuni viitoare de dezafectare a reactorului nr. 4.

La 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul numărul 4 a explodat în timpul unui test de siguranță.

Timp de zece zile, combustibilul nuclear a continuat să ardă, răspândind în atmosfera elementele radioactive și contaminând, după unele estimări, până la trei sferturi din Europa, dar în special Rusia, Ucraina, Belarus și alte republici sovietice.