ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un arhiepiscop din Sicilia a anunțat că a luat decizia de a refuza reprezentanților Mafiei locale posibilitatea de a își însuși termenul de „naș”, deoarece a interzis gangsterilor din sudul Italiei să își asume acest rol în timpul ceremoniilor de botez, informează BBC.

 Arhiepiscopul Michele Pennisi, un critic acerb al Mafiei, locuiește în dioceza Monreale, aflată în apropiere de orașul Palermo.

Preotul italian spune că prin această inițiativă a dorit să infirme ideea potrivit căreia liderii crimei organizate au ”o parte paternă” în personalitățile lor.

„Mafia a preluat întotdeauna termenul de «naș» de la Biserică pentru a oferi liderilor ei un aer de respectabilitate religioasă”, a declarat Michele Pennisi pentru AFP.

„În realitate, aceste două cuvinte sunt complet incompatibile”, a adăugat el.

În arhidioceza lui se află celebrul oraș Corleone, o enclavă marcată de infracționalitate, devenită faimoasă grație romanului „Nașul” scris de Mario Puzo.

Clericul italian a ținut prima pagină a ziarelor în luna februarie, după ce a condamnat decizia unui preot din Corleone de a permite fiului unui mafiot celebru, Toto Riina, să devină nașul nepoatei sale.

Acea controversă a condus la cea mai recentă decizie luată de Michele Pennisi, care interzice oricărei persoane condamnate pentru „infracțiuni lipsite de onoare” să devină naș.

Michele Pennisi recunoaște însă că „omerta” - legea tăcerii din interiorul Mafiei - va face dificil de implementat decizia pe care a anunțat-o vineri.

„Dacă cineva nu a fost condamnat, atunci nu vom putea să îi judecăm pe oameni pe baza unor zvonuri, fără dovezi”, a spus preotul italian.

El a adăugat că drumul spre mântuire este deschis atât pentru mafioți, cât și pentru ceilalți locuitori din arhidioceza lui.

„Dacă unul dintre ei recunoaște că a făcut ceva greșit și cere să fie iertat pentru răul pe care l-a comis, în acest caz putem să vorbim despre un drum spre îndreptare”, a adăugat el.

Arhiepiscopul Michele Pennisi a primit amenințări cu moartea în 2008, după ce a refuzat să organizeze funeralii religioase pentru Crocefisso Emanuello, liderul familiei mafiote locale.

În urma acelor amenințări, prelatul italian a beneficiat de protecția poliției.

Papa Francisc a adoptat o poziție dură față de crima organizată în 2014, când i-a excomunicat pe toți membrii Mafiei, printr-un decret care i-a exclus pe mafioți din rândurile Bisericii Romano-Catolice.

„Aceia care își trăiesc viețile urmând calea diavolului, așa cum fac mafioții, nu trăiesc în comuniune cu Dumnezeu”, a spus papa Francisc.