ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un egiptean a rănit cu o armă albă un paznic care l-a împiedicat să intre într-o biserică din orașul Alexandria, din nordul Egiptului, a declarat pentru AFP un reprezentant al poliției.

Atacatorul a fost imediat imobilizat de paznic și de alte persoane care au sărit în ajutorul acestuia. El este în prezent interogat. „Încă facem verificări", a declarat oficialitatea egipteană atunci când a fost întrebată dacă este vorba despre un extremist. Singurul detaliu oferit cu privire la identitatea atacatorului este că bărbatul este de confesiune musulmană.

Imaginile camerelor de supraveghere înfățișează un bărbat cu un rucsac asupra lui care încearcă să intre într-o biserică, moment în care este interpelat de paznic care îi cere să-i verifice rucsacul. Atunci, bărbatul scoate un cuțit și-l rănește pe paznic în zona feței.

Incidentul are loc la câteva zile după anunțul reprezentanților minorității creștine cu privire la suspendarea unor activități din motive de securitate.

Din decembrie, trei biserici copte au fost ținta atentatelor jihadiste în care și-au pierdut viața zeci de oameni. Jihadiștii au amenințat în mai multe rânduri că vor comite noi atacuri împotriva creștinilor din Egipt, care reprezintă 10% din cei 90 de milioane de locuitori ai țării.

Vineri, un bărbat a înjunghiat mortal două turiste germane și a rănit alte patru femei — două armence, o rusoaică și o cecenă — într-un atac comis în stațiunea balneară Hurghada de la Marea Roșie, din estul Egiptului. Potrivit cotidianului guvernamental Al Ahram, citat de EFE, bărbatul nu avea antecedente penale, iar autoritățile tratează cazul ca „un act individual".

Bărbatul, arestat vineri, după atac, a fost identificat drept Abdulrahman Shaban Abdulrahman Badawi Abu Qura, este originar din provincia Kafr al Sheij (nord) și a călătorit la Hurghada joi, cu o zi înainte de atac. Procuratura a anunțat că deocamdată motivele crimei nu sunt clare.

Abu Qura terminase Facultatea de Comerț, era șomer și a spus familiei că se duce la Hurghada pentru a-și căuta de lucru ca instalator. Potrivit ziarului Al Ahram, bărbatul ar fi lucrat timp de șapte luni în Arabia Saudită.