ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,7 a zguduit vineri dimineață mai multe orașe turistice din zona Mării Egee, anunță The Guardian, citând oficiali greci și turci, conform cărora aproximativ 200 de persoane au fost rănite, iar două au murit. Dintre răniți, cel puțin 120 sunt din Kos, iar 70 în Turcia.

Epicentrul a fost la 10 kilometri sud de stațiunea Bodrum și la 16 kilometri nord-est de Kos.

Seismul a produs valuri seismice de mici dimensiuni. Imagini arată zone de pe insula Kos unde apa a adus crengi de copaci și noroi.

De asemenea, în cartierul Gumbet, din Bodrum, mai multe magazine au fost avariate de tsunamiul de mici dimensiuni, relatează postul de televiziune NTV. 

Primarul din Kos, George Kyritsis, a declarat pentru Reuters că s-au înregistrat două decese și mai mulți răniți. Victimele se aflau în clădiri vechi, care s-au prăbușit, relatează Associated Press. 

Autoritățile elene au trimis elicoptere pentru a transporta răniții la spitale de pe insula Rhodos, relatează Haaretz.

Oficialul a dat asigurări că armata și serviciile de intervenție în situații de urgență sunt mobilizate și că, din cauza avariilor la port, feriboturile nu pot opri pe insulă. Mai multe drumuri de coastă au fost inundate. 

Mai mulți turiști și-au petrecut noaptea în afara hotelului lor, pe plaja Lambi de pe insula Kos, relatează Associated Press. Lauren Duffy, o studentă britanici în vârstă de 20 de ani, a fost evacuată împreună cu mama și sora ei de la hotelul Atlantis, unde numeroase geamuri s-au spart din cauza cutremurului.

"Dormeam, în camera noastră de hotel, când am fost treziți de o zguduitură foarte violentă și țipam cu toții și ni s-a spus să evacuăm hotelul”, a povestit ea.

Duffy a precizat că s-a întors în hotel pentru a lua pașapoartele, dar a ieșit din nou când a simțit replici.

Ea a precizat că nimeni din hotelul său nu a fost rănit, dar sticla spartă face ca zona să nu fie sigură. Tânără a spus că majoritatea turiștilor din hotel sunt olandezi, ruși și germani. 

Oficialii eleni au declarat că seismul, cu magnitudinea 6,5, s-a produs la ora locală și a României 1.31, la 10 kilometri sud de Bodrum (Turcia) și la 16 kilometri est-nord-est de Kos, la 10 kilometri adâncime. 

Potrivit autorităților turce, cutremurul a fost urmat de peste 20 de replici, iar acestea ar putea continua.

Guvernatorul provinciei Mugla, Esengul Civelek, a declarat că, din datele inițiale, în Turcia nu s-au înregistrat decese, dar câteva persoane au suferit răni ușoare din cauza panicii. 

La Bitetz, o stațiune aflată la șase kilometri vest de Bodrum, cutremurul a scos în stradă oamenii speriați. Turiștii s-au întors, în camerele lor pentru a-și lua lucrurile, dar au preferat să petreacă noaptea afară. 

Grecia și Turcia se află într-o zonă predispusă la seisme.

Peste 600 de oameni au murit în octombrie 2011, în provincia Van din estul Turciei, în urma unui seism cu magnitudinea 7,2. În 1999, două cutremure au provocat moartea a 20.000 de oameni în nord-vestul țării.