ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un general NATO compară atacul din 1999 asupra Serbiei cu cel de la Nagasaki. Bombardarea Republicii Federale Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) a fost „războiul experimental al NATO”. O spune generalul în retragere și diplomatul militar din cadrul NATO, italianul Biagio di Grazia.

Di Grazia afirmă că se poate face o paralelă între bombardamentele din 1999 asupra Iugoslaviei și bomba atomică folosită de americani împotriva orașului japonez Nagasaki.  „A fost un război experimental pe care NATO l-a folosit, printre altele, pentru a-și instrui forțele aeriene, în timpul unui atac în care să existe o disproporție incomparabilă între cei care atacă și cei care se apără”, a subliniat Di Grazia pentru cotidianul Politika din Belgrad, vorbind despre războiul din 1999. El a acordat acest interviu săptămâna trecută, când s-a aflat în Serbia pentru a-și promova cartea  "Why NATO bombed Serbia" (De ce a bombardat NATO Serbia), unde povestește o parte din experiența sa, scrie b92.net.
 
Spunând că se poate face o paralelă între bombardarea Serbiei din 1999 și bomba atomică de la Nagasaki, Di Grazia susține că „dacă bomba atomică aruncată peste Hiroshima poate fi văzută ca o acțiune militară, cea care a urmat, aruncată asupra orașului Nagasaki - într-un moment în care Japonia acceptase deja capitularea - a marcat începutul Războiului Rece și a fost un soi de mesaj pe care SUA l-au trimis Uniunii Sovietice”.
 
„Pe când, prin bombardarea Serbiei, s-a dat un mesaj Rusiei cu privire la cine a fost câștigătorul Războiului Rece”, a continuat generalul italian, care consideră că nu a fost vina Serbiei, care făcea tot ce se putea, ci a circumstanțelor internaționale care făcuseră din Rusia un stat slab.

La observația jurnalistului care l-a intervievat conform căreia bombardarea de către NATO a ambasadei Chinei la Belgrad ar putea fi interpretată ca un avertisment al Occidentului către China, Di Grazia a spus că aceasta este concluzia sa personală, așa cum crede că bombardarea de către NATO a Serbiei a fost un avertisment pentru o Rusie slăbită.

Dar, spune el, situația este acum complet diferită.

"De ce nu se gândeșmte nimeni acum la bombardarea Coreeii de Nord? Din cauza armelor nucleare pe care le deține, dar și datorită faptului că China se află in spatele ei, puterea chinezilor consolidându-se de-atunci. În plus, Rusia și-a recâștigat titlul de superputere, iar ceea ce a făcut cu Georgia, Moldova și, în special, cu Crimeea, este similar cu ceea ce a făcut NATO cu Kosovo”, apreciază generalul italian.