ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hocine Drouiche este un tânăr imam născut în Algeria și conduce o mică moschee din Nîmes, în estul Franței. El lansează un semnal de alarmă, declarand că cei care spun că terorismul nu are legătură cu islamul se înșală.

Absolvent al Universității Fraților Mentouri, din Algeria, Drouiche a trăit în Siria și Arabia Saudită, apoi și-a luat doctroratul în teologie islamică la Marsilia. A devenit însă cunoscut în Occident în urma atacurilor extrem de dure la adresa fundamentalismului islamic, pe care îl leagă de terorism. Într-un interviu pentru săptămânalul italian Tempi, imamul Drouiche vorbește, în termeni duri, despre „responsabilitatea islamului” în răspândirea jihadismului global.
 
Nu e prima dată când face astfel de comentarii care i-au atras acuzații din partea unor organizații musulmane sau a altor imami, care au spus ca e un impostor. În ciuda acestor atacuri, Hocine Drouiche rămâne pe poziții. „Sunt imam și am datoria de a lansa un semnal de alarmă: există un islam politc care reperezintă un pericol mai întâi de toate pentru noi, musulmanii. Nu putem să ne ascundem și să continuăm să spunem că terorismul nu are nicio legătură cu religia noastră. Dacă societățile europene vor deschide ușa extremismului, va fi extrem de greu să o reînchidă”, afirmă imamul în interviu.

Când vorbește despre terorismul islamic, Drouiche o face la fel de tranșant, ca unul care a studiat intens acest lucru. Pentru că, spune el, cine pune bombe, ucide, conduce tiruri cu care intră în mulțimi sau se aruncă în aer o face urmând reguli precise. Și care sunt indicate în Coran, literă cu literă. Fără nicio interpretare istorică. „Locuiam încă în Algeria în timpul războiului civil din anii 90, povestește imamul. Am văzut cu ochii mei cum extremismul a transformat tineri normali în teroriști care doreau să ucidă în numele lui Allah și al islamului. Dacă acești tineri care sunt copiați vor învinge, nu vor mai exista libertăți, nici respectarea drepturilor omului în Europa. Chiar și conviețuirea între religii va fi un miracol. Poate așa cum se întâmplă acum în lumea arabă, unde se justifică persecuția creștinilor și uciderea evreilor”.

Soluția o dă tot el. Și s-ar afla tot în islam, care, până acum, nu a reușit să pună frână expansiunii radicalismului.
 
„Trebuie să furnizăm o educație coranică mai apropiată de cronologia islamică și de istoria islamului. Există teste și cuvinte în Coran, ca atunci când se fac invitații pentru combaterea necredincioșilor și același lucru se regăsește și în în Sharia și hadith, care povestesct viața, operele și cuvintele profetului Mahomed. Unele mesaje violente sunt adăugate ulterior din motive politice, altele sunt anulate ee 
 hadith succesive și, prin urmare, nu mai valorează. Pentru înfrângerea terorismului este necesară o interpretare istorică a Coranului. Pe care, astăzi, mulți o refuză", explică imamul.

El crede că nu se mai poate continua cu acest discurs al rasismului și al așa zisei islamofobii a Occidentului. La care, pretind cei care incită la ură și la comiterea de atentate, trebuie să se răspundă prin jihad. „Nu este adevărat că lumea e împotriva musulmanilor. Și totuși, multe comunități musulmane se închid în ele însele, gernerând acele cartiere complet rupte de realitățile europene și care refuză contaminarea cu Occidentul", spune el.

Imamul a explicat că în Franța există imami care le cer musulmanilor să nu le ureze creștinilor Crăciun Fericit. Și, din acest comportament se naște ura care mai apoi se transformă în terorism. „Dacă le spui acestor imami Crăciun Fericit te privesc cu ură, ca și cum îi ofensezi. Nu e doar o atitudine anti islamică, ci și una inumană. După atentatele din Europa, lumea se teme pentru că nu vede o reacție clară și pe o singură voce a musulmanilor. Se teme că musulmanii vor să cucerească Europa și să impună Sharia. Dacă sunt imami care doresc acest lucru, majoritatea nu vrea așa ceva. Dar trebuie spus public”, consideră Hocine Drouiche.