ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De când a început criza din Siria, Occidentul și în principal, Statele Unite ale Americii, au anunțat că susțin rebelii moderați sau mai bine spus "Armata liberă a Siriei".

De ceva vreme, însă, nu s-a mai auzit nimic despre acești rebeli moderați, toată atenția lumii fiind concentrată pe Statul Islamic și pe Frontul Al-Nusra, afiliat Al-Qaeda.

Recent, odată cu bombardamentele rusești din Siria, s-au auzit critici la adresa Moscovei, acuzată că i-ar fi bombardat pe "rebelii moderați" care se opun lui Bashar al-Assad.

Un jurnalist albanez, care a petrecut luni de zile pe teren, în timpul războiului sirian, are însă alte păreri. Vedat Vudi Xhymshiti este un ziarist independent, care a colaborat cu publicații prestigioase din lume, precum USA Today, Der Spiegel, The Guardian, The New York timies, Le Monde, Bloomberg, etc. Acesta afirmă că rebelii sirieni moderați au dispărut încă din 2013, din cauza faptului că SUA și aliații săi Saudiți nu au putut să-i controleze.

"Ca să fie clar, adevărații rebeli moderați, Armata Liberă a Siriei, a încetat să mai existe încă de la mijlocul lui 2013. Asta s-a întâmplat pentru că SUA și aliații săi, saudiții, i-au prăbușit intenționat, pentru că nu puteau să-i controleze. De-asta a apărut Frontul Al-Nusra și i s-a dat putere Statului Islamic", a scris el.

Acesta mai spune că ISIS a apărut ca o formațiune sectară, în Irak, pentru a-i contracara pe șiiții care-l susțineau pe Al-Maliqi( fost prim-ministru, timp de 8 ani al Irak-ului -n.r.). 

"ISIS a fost finanțată de la început de Arabia Saudită, vechii aliați ai Americii, în timp ce Al-Maliqi avea legături puternice cu Iranul, care i-a ajutat pe americani să scape de Saddam. Saddam a fost executat din ordinul SUA prin intermediul unei curți irakiene. Este vorba de război sectar clasic, dar cu alte mijloace dar și dorința corporațiilor americane de a controla "aurul negru" din zonă" ", a mai scris el pe o rețea de socializare.
 
Astăzi, Vedat Xhymshiti trăiește la Londra.
 
Pentru a vizualiza un reportaj din Siria al lui Vedat Xhymshiti, faceți click AICI.