ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte de Casație și Justiție din Italia a decis achitarea unui om judecat pentru că a încercat să fure, în 2011, niște cârnați și două bucăți de brânză dintr-un supermarket din Genova, conform Știtirileprotv.ro.

Dacă bărbatul, un om al străzii, ar fi ajuns cu alimentele respective la casa de marcat, ar fi fost nevoit să plătească patru euro și șapte cenți.

Un client l-a văzut când încerca să fure cârnați și două bucăți de brânză dintr-un supermarket din Genova, iar bărbatul a alertat imediat agenții de securitate.

Prima instanță l-a condamnat la șase luni de închisoare, acesta fiind nevoit să achite și o amendă de o sută de euro, pe care, oricum, nu avea posibilitatea să o plătească.

Procurorul a făcut apel și a cerut mai multă îngăduință din partea instanței, care a susținut că omul doar a vrut să fure alimente în valoare de câțiva euro.

În cele din urmă, după cinci ani, Curtea de Casație a închis cazul și a decis achitarea, iar potrivit motivării instanței supreme italiene, "condiția acuzatului și circumstanțele în care a încercat să sustragă puțină mâncare demonstrează că a acționat pentru a face față unei stări de necesitate."

"Fiind o persoană fără adăpost, cu siguranță nu avea unde să locuiască și nici nu avea vreun venit. În consecință, cel mai probabil, a încercat să fure o cantitate mică de hrană pentru el, singura posibilitate ca să mănânce ceva în ziua aceea. Starea de necesitate poate fi, așadar, invocată", a spus Enico Tonielli, specialist în drept penal.

Presa din Italia subliniază însă ironia situației judiciare din Italia. O tentativă de furt, care ar fi dus la o pagubă de patru euro și șapte cenți, a fost trecută prin toate stadiile - prima instanță, apel și casație - cu toate cheltuielile de judecată aferente.