ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un politician rus, cunoscut în special ca promotor al legii care interzice propaganda gay, vrea ca orașul turcesc Istanbul să fie redenumit Constantinopol. Și așa să apară de-acum înainte pe toate hărțile rusești și în toate textele oficiale ale Federației Ruse.

Inițiativa aparține lui  Vitaly Milonov, membru al Adunării Legislative din St Petersburg și al formațiunii Rusia Unită a lui Vladimir Putin. Milonov i-a adresat o scrisoare premierului Dmitri Medvedev în care cere "revenirea la numele istoric al orașului Istanbul", Constantinopol, nume dat de împăratul Constantin cel Mare capitalei Imperiului Bizantin, și care a fost folosit așa în timpul Rusiei Țariste. 
 
"Mulți dintre locuitorii țării noastre leagă și acum orașul Istanbul de istoria imperiului Bizantin. Înainte de revoluția bolșevică acest oraș era numit în Rusia Constantinopol. Și azi, multe țări ortodoxe, cum ar fi Grecia, păstrează această tradiție", explică Milonov în scrisoarea către premierul rus, conform RT.

El consideră că revenirea la numele istoric al orașului Istanbul va însemna că rușii păstrează mereu vie în memorie soarta tragică a Bizanțului. "Nu respingem denumirea modernă, dar ne păstrăm dreptul la justiție istorică, chiar și simbolic", spune politicianul.
 
Cererea politicianului rus survine într-un moment în care relațiile dintre Rusia și Turcia sunt extrem de încordate, după doborârea unui avion rus de către turci, la finele lui 2015. Dar și după ce, în Turcia, musulmanii au început să ceară tot mai vehement ca renumita Catedrală Sfânta Sofia, actualmente muzeu, să redevină moschee și să se poată ruga aici.

 În 1453, după căderea Constantinopolului și cucerirea sa de către turci, care și-au stabilit aici capitala Imperiului Otoman, numele oficial a rămas Constantinopol. Turcii au folosit mai multe nume pentru el în vorbirea curentă: Constantinopol, Stambul, Istanbul. 
 
Odată cu crearea Republicii Turcia în 1923, guvernul turc a cerut celorlalte țări să nu mai foloseasca denumirea Constantinopol, ci Istanbul. În mod oficial, numele orașului a fost schimbat în Istanbul la  28 martie 1930.