ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele armate americane și CIA - serviciul de informații externe al SUA - au comis crime de război în Afganistan, în 2003-2004, în special tortură și tratamente inumane, a afirmat luni procurorul-șef al Tribunalului Penal Internațional (TPI) Fatou Bensouda, într-un raport preliminar.

„Există motive rezonabile care ne permit să credem că, în cursul interogatoriilor acestor deținuți, membri ai forțelor armate americane și ai CIA au recurs la metode care constituie crime de război", a scris reprezentanta Gambiei la TPI în raportul său privind investigațiile premergătoare deschiderii unei anchete, citat de AFP.

Militarii din Statele Unite au torturat sau supus la tratamente inumane și degradante cel puțin 61 de deținuți, în Afganistan, iar CIA comis acte similare asupra a cel puțin 27 de deținuți, în Afganistan și în alte țări, printre care Lituania, Polonia și România, semnatare ale Statutului de la Roma, prin care a fost înființat TPI.

„Nu este vorba doar de cazuri izolate", susține procurorul, ci de acte „comise prin aplicarea unei politici sau mai multor politici cu scopul de a obține informații prin tehnici de interogatoriu bazate pe metode inumane sau violente, menite să servească obiectivelor americane în conflictul din Afganistan".

Așa-numitele metode de interogatoriu „ameliorate" au fost autorizate de președintele american George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie 2001 și interzise de succesorul său, Barack Omaba, în ianuarie 2009, reamintește AFP.

Raportul întocmit de Bensouda afirmă că de infracțiuni similare se fac vinovați și talibanii și forțele guvernamentale afgane.