ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despre "măcelul" de pe burse, așa cum l-a numit presa în ziua în care Brexit-ul a devenit oficial, votul britanicilor fiind unul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, scrie autorul unui articol postat pe site-ul logica economică. Nici vorbă de "măcel", consideră semnatarul textului, pentru care reacția burselor este doar decontarea speculațiilor anterioare și nota de plată pentru boom-ul necriticat de nimeni.

"Când deschid azi calculatorul, văd: "Măcel pe burse!… Lira sterlină a pierdut 10%” etc.

Evoluția bursieră din ultimele zile arată așa. După moartea lui Jo Cox bursele au sărit în sus. Lira sterlină s-a apreciat. Wall Street scria că "piețele sunt amorale” și că investitorii apreciază acum că șansele unui Brexit au scăzut. Și sondajele ulterioare au arătat că ponderea celor care doresc rămânerea în UE este mai mare. De aici speculația s-a intensificat. FTSE 100 a urcat cu aproape 8% într-o săptămână – evoluție pe care nimeni sănătos la cap nu ar caracteriza-o drept una normală, firească. Dar, ce să vezi, nici un politician, nici un birocrat bruxellez nu a ieșit să denunțe euforia speculativă, nebunia cumpărătorilor de acțiuni. Totul a fost primit cu zâmbete, fiindcă, nu-i așa, e bine când bursele dau dreptate politicienilor.
Astăzi s-a văzut că majoritatea investitorilor au pierdut pariul. Drept urmare, bursa a suferit o corecție, o scădere pe măsura speculației care a dus la creșterile din zilele precedente. Nimic ieșit din comun. Dar, surprize-surprize! "Este măcel pe burse!”… vai, se prăbușește planeta…", scrie logica economică.

Articolul integral poate fi citit AICI.