ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tren vopsit în culorile drapelului Serbiei și inscripționat cu mesajul „Kosovo este sârb”, tradus în mai multe limbi, se afla sâmbătă în drum spre nordul Kosovo, în premieră după 18 ani. Guvernul de la Pristina denunță inițiativa Serbiei drept o provocare gravă.

Belgradul a respus în funcțiune această linie de cale ferată, după 18 ani de la sfârșitul conflictului din 1998-1999, spundând că răspunde nevoilor locuitorilor din nordul Kosovo, o regiune învecinată Serbiei și populată în majoritate cu sârbi.

Trenul al cărui interior a fost decorat cu icoane care se aseamănă cu cele din mânăstirile ortodoxe sârbe din Kosovo, ceea ce va permite locuitorilor din nordul acestui teritoriu să „aibă o comunicare mai bună cu Serbia centrală”, conform lui Marko Djurici, ministrul sârb responsabil pentru Kosovo, sâmbătă dimineață, în stația centrală din Belgrad, informează Hotnews.

Pristina a făcut apel la Uniunea Europeană să „oprească acest tren ilegal”, iar pentru Kosovo, acest convoi feroviar vopsit în culorile Serbiei reprezintă „o provocare gravă făcută de Belgrad”.

Kosovo, o fostă provincie sârbă, și-a proclamat independența încă din 2008, dar Belgradul nu o recunoaște și caută să își mențină influența în nordul țării, unde trăiește o importană comunitate sârbă.