ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii unguri au început miercuri să dezbată un proiect de lege perceput drept o tentativă de intimidare a ONG-urilor care primesc finanțare străină, relatează Associated Press.

Textul prevede, printre altele, că ONG-urile care primesc peste 7,2 milioane de forinți (24.600 de dolari) pe an din străinătate vor trebui să se înregistreze la tribunal și să se identifice drept finanțate din străinătate pe site-uri și în publicațiile lor. În cazul în care organizațiile nu vor respecta această condiție, riscă amenzi sau închiderea activității.

Parlamentarii din partidul Fidesz, al premierului Viktor Orban, susțin că singurul obiectiv al legii este o transparență sporită în sectorul civil. Potrivit lor, o parte dintre ONG-urile vizate, precum Comitetul Helsinki din Ungaria sau Transparency International, sunt „agenți străini” și fac parte dintr-o rețea finanțată de miliardarul George Soros pentru a influența politica ungară.

„Imperiul Soros și-a propus să promoveze cauza migranților și migrația în masă”, a spus Orban duminică pentru postul de radio de stat. „Acum este vorba despre securitatea poporului ungar, despre securitatea Ungariei, despre apărarea granițelor, a securității publice și a terorismului. În aceste chestiuni nu pot exista compromisuri”, a adăugat el.

Orban este un oponent vehement al migrației. Ungaria a construit garduri de sârmă ghimpată la granița sa sudică, pentru a opri fluxul de migranți care traversa țara pentru a ajunge în Europa de Vest.

Membrii opoziției au comparat proiectul cu reguli similare introduse în Rusia și cu eforturile Guvernului comunist din Ungaria, care s-a prăbușit în 1990.

„Aceasta lege nu numai că vizează să transforme în inamici organizațiile societății civile, ci caută și să le disturgă moral”, a avertizat Erzsebet Schmuck, din partidul ecologist Politica Poate Fi Diferită.

Organizațiile religioase și sportive, precum și unele finanțări primite din partea Uniunii Europene, nu vor intra sub incidența acestei legi, ce ar urma să fie adoptată luna viitoare.

Comitetul Helsinki, de exemplu, și-a atras furia Guvernului pentru că le oferă consiliere legală solicitanților de azil și a reprezentat recent doi bărbați din Bangladesh care au câștigat un proces împotriva Budapestei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, după ce au fost expulzați ilegal în Serbia, în 2015.

Legea privind ONG-urile vine după o serie de amendamente adoptate în urmă cu două săptămâni la legea educației, c ear putea duce la închiderea unei universități finanțate de Soros. Decizia a dus la un val de mitinguri în țară și a determinat Departamentul de Stat și UE să tragă semnale de alarmă.