ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile privind relația bună a guvernului său cu Kremlinul și a pledat pentru o cooperare mai strânsă cu Rusia în domenii precum aprovizionarea cu energie sau ajutorarea creștinilor din Orientul Mijlociu. 


Viktor Orban a pledat miercuri la Budapesta, în fața președintelui rus Vladimir Putin, pentru o îmbunătățire a relațiilor între NATO și Rusia, subliniind că pentru Ungaria apartenența la UE și NATO nu exclude cooperarea cu Rusia pe anumite teme, consemnează agențiile EFE și MTI.

„Ungaria este interesată ca relațiile dintre Rusia și NATO să se îmbunătățească. Experiența istorică și politică a Ungariei arată că atunci când relațiile sunt proaste și există tensiuni, Ungaria pierde'”, a spus premierul Orban la o conferință de presă comună cu președintele Putin.

Șeful guvernul ungar a justificat cooperarea cu Rusia prin faptul că Budapesta se află între trei poli de atracție, reprezentați de Berlin, Moscova și Istanbul. El a subliniat că „Ungaria este parte a NATO și UE și va continua să fie, dar aceasta nu exclude ca pe anumite teme politice să coopereze cu Rusia”.

Viktor Orban a apărat în acest context decizia Ungariei de a bloca o declarație comună NATO, în această săptămână, deoarece nu a inclus un apel în care să ceară Ucrainei să respecte drepturile minorității maghiare din această țară.

Orban a mai precizat că a discutat cu Putin diferite teme, precum extinderea centralei nucleare de la Paks și achiziția de petrol și gaze din Rusia.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că Rusia consideră Ungaria ca fiind un partener important pentru furnizarea gazelor rusești către Europa. Cele două țări doresc acum să-și diversifice relațiile, a mai spus liderul de la Kremlin, adăugând însă că sectorul energetic rămâne principala prioritate.

Discuțiile au vizat și situația comunităților creștine din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Președintele rus a calificat persecuțiile religioase drept „inacceptabile” și a transmis că Rusia este gata să coopereze în sprijinirea creștinilor din acea regiune. Protejarea comunităților creștine persecutate și problema migrației au fost evocate și de Viktor Orban printre capitolele principale de cooperare cu Rusia.

În ultimii nouă ani Viktor Orban și Vladimir Putin s-au întâlnit cel puțin o dată pe an, premierul ungar fiind liderul european care păstrează cele mai bune relații cu Moscova.