ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria ar putea negocia un acord cu Statele Unite în legătură cu Universitatea Central Europeană de la Budapesta, în condițiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislației europene. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Tamas Menczer, notează MTI. La Budapesta continuă și protestele anti Orban, ungurii nefiind de acord cu închiderea universității finanțate de Soros. 
 
 ACTUALIZARE 12:22 Demonstrațiile care au avut loc recent în Ungaria au fost organizate de "agenții" miliardarului american George Soros, a declarat luni dimineață la televiziunea publică M1 liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ ungar Fidesz, Lajos Kosa, potrivit MTI. „Soros susține de mult timp că Europa ar trebui să primească mai multe milioane de migranți în fiecare an și că ar trebui să ia împrumuturi în valoare de 100 de miliarde de euro; de la el, firește, pentru că este o afacere bună”, a spus liderului grupului parlamentar al Fidesz, adăugând că Soros este împotriva tuturor guvernelor care acționează pentru a stopa migrația. El a sugerat că tocmai din această cauză Soros 'atacă în continuu" guvernul Ungariei.
 
Știrea inițială
Tamas Menczer a susținut că există trei astfel de acorduri precedente între cele două țări și s-a declarat contrariat de poziția recentă a SUA, potrivit căreia guvernul federal nu a avut nicio autoritate în ceea ce privește acordurile de cooperare în domeniul educației.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe a adăugat că Ungaria așteaptă ca Statele Unite să numească un negociator-șef în cazul Universității Central Europene.

Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o rezoluție pentru declanșarea Articolului 7 în cazul Ungariei, care prevede suspendarea drepturilor de vot în instituțiile comunitare, în condițiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislației europene.

Rezoluția a venit imediat după decizia Ungariei de a aproba o lege controversată privind închiderea Universității Central Europene din Budapesta. Potrivit europarlamentarilor, evoluțiile observate în Ungaria în ultimii ani reprezintă o "amenințare sistemică la adresa statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale". În paralel, la Budapesta continuă manifestațiile împotriva premierului Viktor Orban pentru decizia de a închide universitatea finanțată de Soros.
Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat duminică seara la Budapesta în favoarea Uniunii Europene. Participanții la protest s-au exprimat în favoarea apărării libertății presei, a organizațiilor neguvernamentale și a Universității Central-Europene (CEU), înființată la Budapesta de magnatul George Soros.

O altă manifestație împotriva corupției a avut loc sâmbătă la Felcsut (40 km vest de Budapesta), în fieful lui Viktor Orban.