ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernele statelor UE au aprobat luni planul comun de negocieri pe tema Brexit, dar au reiterat insistența de a nu negocia viitoarele relații cu Marea Britanie, dacă Londra nu își va achita datoriile.

În prima etapă, negocierile se vor referi la condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar apoi la viitoarea relație bilaterală.

„Este clar că în problemele financiare dacă negocierile se vor bloca nu vom ajunge la etapa a doua, adică la viitoarele relații între Uniunea Europeană și Marea Britanie", a declarat Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.

„Este un principiu britanic ca atunci când faci parte dintr-un club și pleci trebuie să îți plătești datoriile", a spus, la rândul său, Bert Koenders, ministrul olandez de Externe.

Potrivit unor oficiali europeni, Uniunea Europeană intenționează să sesizeze Curtea Internațională de Justiție, dacă Guvernul de la Londra va refuza să achite obligațiile financiare restante ale Marii Britanii, estimate la o sumă cuprinsă între 60 și 100 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, miniștrii de Externe din Uniunea Europeană i-au acordat luni, cu unanimitate de voturi, francezului Michel Barnier mandatul pentru a începe negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, notează site-ul Le Parisien.

„Cele 27 de state din UE au adoptat în unanimitate decizia care autorizează negocierile în temeiul articolului 50. Un mandat puternic și clar pentru Michel Barnier", a anunțat adjunctul lui Barnier, Sabine Weyand.

Negocierile nu sunt așteptate să înceapă până la jumătatea lunii iunie, după alegerile generale din Marea Britanie. Barnier va purta discuții în numele celor 27 de state membre ale UE pentru următorii doi ani.

„I-am acordat un mandat greu de îndeplinit, dar cele 27 de state au încredere totală în el. Miniștrii au convenit rapid azi asupra directivelor de negociere. Unitatea și consensul între cele 27 de state au fost menținute. Drepturile cetățenilor se află în fruntea agendei noastre și căutăm o soluție ambițioasă", a spus Louis Grech, vicepremierul Maltei, care prezidează Consiliul Afaceri Generale.

În afară de acordarea mandatului pentru Michel Barnier, miniștrii europeni de Externe au aprobat constituirea unui grup de lucru pentru Brexit în cadrul Consiliului Uniunii Europene, care va fi condus de către Didier Seeuws, un belgian care îl consiliază pe Donald Tusk.

Cele mai importante directive de negociere privind Brexit includ drepturile cetățenilor, acordul financiar și situația Irlandei, precum și alte chestiuni în care există un risc de incertitudine juridică după Brexit.

Săptămâna trecută, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit - Michel Barnier și președintele Consiliului European - Donald Tusk au vorbit în Parlamentul European despre poziția Blocului comunitar în privința acordurilor financiare după Brexit.