ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Guvernului valon, Paul Magnette, a respins, duminică, orice ultimatum impus de UE și Canada Belgiei pentru ca această țară să decidă dacă va semna acordul comercial UE-Ottawa (CETA), informează agenția Belga, citată de dhnet.be.

„Stabilirea unui eventual ultimatum nu este un act compatibil cu exercitarea acestui drept democratic", a afirmat Paul Magnette.

Magnette a afirmat, de asemenea, că „nu este la curent" cu vreun ultimatum impus de UE Belgiei, adăugând că a refuzat mereu să respecte „un calendar obligatoriu", a mai informat agenția de presă Belga.

„Ni se prezintă un document dezamăgitor și, în paralel, ni se dă un ultimatum. Este foarte surprinzător. Acest lucru ne determină să ne punem întrebări despre scopul urmărit", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Guvernului valon.

 Uniunea Europeană și Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susține parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată, potrivit unei surse europene, citate de Le Figaro.

Semnarea acordului a fost blocată de Parlamentul regiunii Valonia. Premierul Valoniei, Paul Magnette, a declarat sâmbătă că așteaptă noi porpuneri din partea Comisiei Europene și a făcut apel la amânarea summitului prevăzut pentru joi la Bruxelles.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, va purta discuții până luni seara cu Charles Michel, premierul Belgiei, pentru a-i putea spune premierului canadian, Justin Trudeau, dacă merită să se deplaseze la Bruxelles, potrivit aceleiași surse.