ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia va demonta peste 200 de monumente dedicate gloriei Armatei Roșii, ce reamintesc de dominația sovietică în Polonia în perioada comunistă, și le va transfera într-un parc special, relatează marți AFP.

„Nu există vreun motiv ca monumentele ridicate în memoria Armatei Roșii, ce a invadat de două ori Polonia (în 1920, în timpul războiului polonezo-bolșevic, și în 1939, împreună cu Germania) și care este responsabilă de numeroase crime după război, să fie glorificate”, a declarat Pawel Ukielski, vicepreședintele Institutului polonez pentru memoria națională (IPN).

Proiectul se înscrie în noua politică istorică a partidului conservator Lege și Justiție (PiS), sosit la putere în 2015 și care caută să elimine toate urmele comuniste.

„Nu este vorba de monumente ridicate în cimitire. Mormintele soldaților sovietici căzuți în timpul războiului vor fi protejate în continuare de către statul polonez cu cel mai mare respect”, a dat asigurări istoricul.

În schimb, monumentele așa-zis de „gratitudine pentru Armata Roșie” vor fi transferate la Borne Sulinowo” (nord-vest), unde trupele sovietice în Polonia au staționat timp de aproape o jumătate de secol, a precizat el.

AFP amintește că demontarea, anul trecut, a unei plăci comemorative dedicate generalului sovietic Ivan Cerniahovski în Pieniezno (nord), unde șeful militar a fost ucis în februarie 1945 în luptele împotriva armatei germane, a provocat mânia Moscovei.