ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Franța l-a convocat luni pe ambasadorul Italiei la Paris pentru a protesta față de comentariile vicepremierului italian, Luigi Di Maio, care a acuzat Parisul că nu face decât să colonizeze Africa și să determine oamenii să migreze de pe continent.


Vicepremierul italian Luigi Di Maio a făcut o serie de declarații incendiare, cerând ca Uniunea Europeană să adopte „sancțiuni” împotriva țărilor care, începând cu Franța, "sărăcesc Africa” și care, în opinia sa, sunt la originea dramei migranților din Mediterana, relatează AFP și Agerpres. „UE ar trebui să sancționeze Franța și toate țările care, ca Franța, sărăcesc Africa și fac ca aceste persoane (migranții – n.r.) să plece, deoarece locul africanilor este în Africa, nu pe fundul Mediteranei”, a declarat duminică Luigi Di Maio în timpul unei vizite în regiunea Abruzzo din centrul Italiei.

„Dacă astăzi există oameni care pleacă, acest lucru se întâmplă deoarece unele țări europene, cu Franța în frunte, nu au încetat niciodată să colonizeze țări africane”, a insistat Di Maio, liderul politic al Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem) care guvernează împreună cu Liga (extrema-dreaptă).

Potrivit lui Di Maio, care este de asemenea ministrul Dezvoltării Economice, "există zeci de țări africane unde Franța imprimă o monedă, francul coloniilor, și cu această monedă ea finanțează datoria publică franceză”.

"Dacă Franța nu avea colonii africane, deoarece trebuie să le numim astfel, ea ar fi a 15-a putere economică a lumii, în timp ce acum este printre primele prin ceea ce este pe cale să facă în Africa”, a mai spus el.

Ministrul a anunțat "o inițiativă parlamentară a M5S în următoarele săptămâni” care implică în special guvernul și instituțiile europene și care vizează "sancționarea tuturor țărilor care nu decolonizează Africa”.