ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban nu dă semne că ar ceda în fața presiunilor Bruxelles-ului, care încearcă să determine Budapesta să  renunțe la legea ce permite închiderea universității finanțate de George Soros. Într-un nou atac la adresa UE, premierul ungar a reamintit că Uniunea Europeană nu înseamnă Bruxelles, ci o alianță voluntară de țări independente. 

Într-o intervenție în fața parlamentului de la Budapesta, Viktor Orban a afirmat că  „Ungaria nu este și nu a fost niciodată antieuropeană”. Dimpotrivă,  a subliniat el, guvernul reprezintă o poziție europeană adevărată, protejând tratatul european actual, printre care împărțirea inițială de competențe între statele membre și Bruxelles. Bruxellesul, mai degrabă decât Ungaria, este cel care și-a schimbat poziția”, informează MTI, citată de Agerpres.

Mai mult, Orban a acuzat Bruxellesul că „a luat în mod deschis partea teroriștilor”, ceea ce este de neînțeles. Referindu-se la disputa cu miliardarul american de origine ungară George Soros, șeful guvernului de la Budapesta a estimat că este absurd ca un „speculant financiar” să dea indicații Bruxelles-ului și să ajungă să îi spună Europei ce trebuie să facă în timp ce unii lideri europeni 'se înclină' în fața lui.
 
Discursul lui Orban vine în condițiile în care Parlamentul ungar a adoptat la începutul lunii aprilie o lege care vizează Universitatea Central-Europeană (Central European University — CEU), fondată la Budapesta de magnatul american George Soros. Această instituție riscă să fie închisă sau mutată într-o altă țară, întrucât nu îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute în actul normativ.

La trei zile după adoptarea acestei legi, partidul de guvernământ, Fidesz, a prezentat parlamentului un proiect de lege care prevede că ONG-urile care beneficiază de finanțare din afara țării trebuie să se înregistreze ca 'organizații susținute din străinătate'.

Guvernul de la Budapesta a inițiat la începutul lunii aprilie și o consultare populară în care cere cetățenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerată la Bruxelles drept una antieuropeană.