ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viktor Orban, premierul de la Budapesta, a declarat că forțele armate ale Ungariei are trebui să aibă capacitatea de a apăra țara pe cont propriu de un atac venit din orice direcție, adăugând că securitatea Ungariei nu poate fi asigurată doar de NATO, informează site-ul de știri Politico.eu.

Orban a declarat, într-un interviu pentru Figyelő, că Budapesta implementează un program de dezvoltare militară multianuală „la finalul căruia Ungaria va avea o putere semnificativă și va fi capabilă să se apere de un atac venit din orice direcție”.

„Sunt printre cei care consideră că NATO este importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei se poate baza pe NATO", a afirmat premierul. adăugând că: „trebuie să reușim să evităm atacurile cu propriile forțe”.

Orbán a făcut aceste declarații după vizita la Budapesta a secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, ocazie cu care cele două țări au încheiat un acord bilateral de apărare și au discutat despre potențiala achiziție de rachete de către Ungaria.

Deși se pronunță în favoarea unei armate europene comune și consideră că Europa ar trebui să poată gestiona amenințarea rusă fără ajutor din partea SUA, Orbán a subliniat că Ungaria ar trebui să aibă relații economică cât mai bune cu Moscova.
 
De asemenea, Orban a criticat faptul că atacurile asupra comunității maghiare din Ucraina nu trezesc nicio reacție în Occident. El i-a spus lui Mike Pompeo că „la câțiva kilometri de granița NATO o bombă să explodeze în centrul maghiar și nimeni nu zice niciun cuvânt. Nici America. Între timp, dacă sare ceva în aer în Yemen, devine o problemă internațională”.
 
Ungaria prin dimensiunile sale reduse, este fără adâncime strategică dar își propune să devină factor de descurajare militară în Centrul Europei. Acest lucru este posibil doar dacă s-ar înarma și ar avea un aliat strategic ca Israelul, adică și-ar crește cheltuielile militare de 16 ori în următorii ani. Din moment ce nu crede în NATO, care să fie acest aliat? Poate economia ungară, aflată la remorca Germaniei, să susțină un asemenea program militar? Care sunt consecințele pentru România, în condițiile în care Orban își pregătește țara „să se apere de un atac venit din orice direcție”, în condițiile în care trupele de vânători de munte din Transilvania au fost reduse dramatic în ultimele decenii?