ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban întărește axa Budapesta-Varșovia. Șeful guvernului de la Budapesta a asigurat Varșovia că va sprijini Polonia în combaterea "standardelor duble" practicate de oficiali europeni. 
 
Orban a făcut aceeastă declarație la o conferință de presă comună cu șefa guvernului de la Varșovia, Beata Szydlo, cu referire directă la protestele unor oficiali europeni față de recentele măsuri luate de noul guvern conservator polonez, relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

La rândul său, șefa executivului de la Varșovia a declarat că Polonia va susține mereu Ungaria în chestiunile politice și economice și că este 'recunoscătoare' pentru solidaritatea manifestată de Ungaria.

De asemenea, cei doi premieri au susținut consolidarea Grupului de la Vișegrad, din care fac parte Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia.

Ei au abordat și chestiunea negocierilor dintre UE și Marea Britanie pentru evitarea ieșirii acesteia din urmă din blocul comunitar și au susținut ideea ca țările Grupului de Vișegrad să-și formuleze la reuniunea de pe 15 februarie o poziție comună cu privire la planul propus guvernului de la Londra de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, care oferă și posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranții comunitari nou veniți.

În ceea ce privește inițiativele economice, Orban și Szydlo au confirmat că au convenit asupra construcției unei autostrăzi care să conecteze regiunile industriale din partea de est a Poloniei și Ungariei.

Comisia Europeană a lansat pe 13 ianuarie etapa preliminară a unei investigații privind respectarea statului de drept în Polonia, în cadrul căreia vor fi examinate două legi impuse de Partidul Lege și Justiție (PiS), formațiune de orientare eurosceptică ce a preluat conducerea executivului și a legislativului de la Varșovia în urma alegerilor din luna octombrie.