ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Legea anti-Soros” ajunge miercuri în Parlamentul European.  Premierul ungar Viktor Orban le va vorbi eurodeputaților despre controversata lege privind statutul universităților, cunoscută și ca „legea anti-Soros”, transmite AFP.

Șeful guvernului de la Budapesta va da explicații despre acest act normativ, în cadrul unei dezbateri privind situația din Ungaria care provoacă o „preocupare generală” printre oficialii europeni, spun surse citate de AFP, scrie Euractiv.ro.

Prezența lui Orban la această dezbatere nu a fost, inițial, planificată.

Chiar Viktor Orban a fost cel care ar fi cerut să se prezinte personal în fața Parlamentului European în timpul dezbaterii asupra legii controversate cu privire la universitățile din țara sa. Potrivit unui oficial al Parlamentului, Orban a trimis luni o scrisoare președintelui Parlamentului, Antonio Tajani, prin care a cerut să vorbească în cadrul dezbaterii.

Premierul Viktor Orban a pornit de ceva vreme o luptă împotriva ONG-urilor finanțate de miliardarul american George Soros. Pe lângă aceste ONG-uri, Central European University (CEU), cea mai cunoscută universitate de la Budapesta finanțată de Soros, care activează în Ungaria de 26 de ani, este la un pas de a-și închide porțile după o modificare legislativă introdusă de Guvernul maghiar care pare să vizeze direct instituția.
 
Actul normativ inițiat de  guvernul ungar introduce reguli mai aspre în privința universităților străine din Ungaria, măsura ducând la închiderea CEU.
 
Noua lege trimisă joi către Parlament stipulează ca universitățile străine să aibă un campus atât în Budapesta, cât și în țara de origine. CEU nu operează însă decât în Ungaria