ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O vioară Stradivarius din secolul al XVIII-lea, dispărută în luna mai 1980, a fost restituită joi la New York fiicelor proprietarului, după ce a fost găsită, 35 ani mai târziu, într-un hotel din Manhattan, informează France Presse, citată de Agerpres.

Vioara 'Ames', fabricată în 1734 de celebrul lutier italian Antonio Stradivari și estimată la 5 milioane de dolari, potrivit procurorului din Manhattan, aparținea violonistului american de origine poloneză Roman Totenberg, care a murit în 2012.

Valorosul instrument a fost furat în mai 1980, împreună cu două arcușuri vechi după un concert susținut de Totenberg la Longy School of Music din Cambridge, în apropiere de Boston (nord-estul SUA).

La 26 iunie anul acesta, prețioasa vioară a reapărut într-un hotel din Manhattan unde fosta soție a unui muzician, și el decedat, s-a întâlnit cu un expert pentru a-i estima valoarea. Expertul a recunoscut vioara și a informat imediat poliția.

Proprietara sa a explicat că nu știa că vioara a fost furată și a acceptat să o restituie celor trei fete ale lui Roman Totenberg, copil minune de origine poloneză, care și-a făcut debutul solo la vârsta de 11 ani cu Filarmonica din Varșovia și a emigrat în Statele Unite în 1938. El a murit în 2012, la 101 ani. 

Una dintre fiicele sale este o cunoscută jurnalistă la postul de radio american NPR, însărcinată să acopere domeniul justiție, în special activitatea Curții Supreme. Nina Totenberg a povestit cât de afectat a fost tatăl ei de pierderea, 'partenerului său muzical timp de 38 de ani'. Ea a spus că tatăl său a crezut întotdeauna că vioara i-a fost furată de un alt violonist, dar autoritățile nu au considerat necesar să ceară o percheziție la domiciliul suspectului.

Numele de "Ames" vine de violonistul George Ames, căruia i-a aparținut la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Dintre cele aproximativ 1.000 de instrumente realizate de Stradivarius, mai există circa 500 în întreaga lume. Cunoscute pentru calitatea lor, viorile sunt vândute uneori cu multe milioane de dolari.