ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu apărut marți că țara sa se va apăra dacă Turcia îi amenință securitatea națională, informează agenția DPA în pagina online.

Astfel, Rusia va opune rezistență dacă Turcia, stat membru NATO, îi amenință securitatea națională, a declarat Putin într-un interviu pentru tabloidul german Bild, referindu-se la doborârea unui bombardier rus de către aviația turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie.

"Sper ca astfel de evenimente să nu se transforme în conflicte militare de amploare. Dar dacă interesele și securitatea Rusiei sunt amenințate, Rusia va opune rezistență. Toată lumea trebuie să știe asta", a subliniat președintele rus.

El a adăugat că, dacă Turcia atacă Rusia, nu este nevoie ca NATO să se implice.

"Turcia face parte din NATO, dar nu a fost atacată. Prin urmare, NATO nu este nevoită să protejeze Turcia, iar problemele noastre cu Turcia nu au nicio legătură cu apartenența acestei țări la NATO", a mai spus Putin.

"Conducerea turcă ar face bine să-și ceară scuze pentru doborârea avionului, care reprezintă clar o crimă de război, în loc să sune la sediul NATO", a mai spus la final liderul rus
.
La data de 24 noiembrie, Turcia a doborât un avion militar rus, de tip Suhoi Su-24, la frontiera dintre Siria și Turcia. Ankara susține că avionul militar rus intrase câteva secunde în spațiul aerian turc, dar nu există dovezi în acest sens. 

De cealaltă parte, Moscova a declarat că avionul nu a intrat deloc în spațiul aerian turc, iar președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecințe grave". 

Cei doi piloți ai avionului au reușit să se catapulteze dar, unul a fost împușcat mortal de insurgenți sirieni de etnie turcă. Cel de al doilea pilot a fost salvat într-o operațiune specială ruso-siriană.