ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin susține că scutul antirachetă de la Deveselu este o amenințare directă la adresa securității Rusiei.

Într-o conferință de presă susținută vineri seară la Atena, el a declarat: "V-ați putea găsi în raza de acțiune a rachetelor rusești pentru că găzduiți elemente ale scutului american antirachetă".

Această declarație făcută de președintele rus vinde după inaugurarea sistemului de apărare de la Deveselu.

Vladimir Putin i-a pus în gardă pe oficialii români deoarece țara noastră găzduiește scutul antirachetă, dar a dat asigurări că forțele rusești nu vor face primul pas.

„Ieri, în acele zone din România nu se știa ce înseamnă să fii în vizor. Astăzi suntem nevoiți să luăm anumite măsuri ca să ne garantăm securitatea. Repet, e vorba de represalii. Nu vom face noi primul pas”, a spus președintele rus.

Și Polonia este în vizorul Moscovei, mai ales că acum două săptămâni a început construcția bazei antirachetă de la Redzikowo.

„Este aceeași situație și cu Polonia. Vom aștepta până când Polonia face anumite lucruri. Nu vom acționa, nu vom acționa. Nu vom acționa până când nu vom vedea rachete în zonele vecine cu noi”, a precizat liderul de la Kremlin.

Președintele rus consideră că scutul antirachetă din Europa poate fi folosit și în scop ofensiv, împotriva Rusiei, în ciuda faptului că NATO, SUA și toate statele implicate în acest program au spus în repetate rânduri că este un sistem strict defensiv.

Într-un interviu pentru Washington Post, premierul Dacian Cioloș a declarat că este îngrijorat de comportamentul Rusiei în Ucraina și Siria, iar România are tot dreptul să-și ia măsuri de apărare, precizând însă că, pe termen lung, cele două țări au interesul să colaboreze.

Vladimir Putin se află în Grecia, la invitația premierului Alexis Tsipras, întorcându-i vizita pe care acesta din urmă a făcut-o, la rândul său, în Rusia.

Moscova s-a declarat nemulțumită în repetate rânduri de amplasarea scutului în România și Polonia și a avertizat că va lua măsuri pentru contracararea acestei amenințări.

De fiecare data Romania, NATO, SUA au spus ca scutul nu este impotriva Rusiei.