ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Irpin, trupele ruse au ucis un fost corespondent al The New York Times, ziaristul Brent Renaud, născut pe 2 octombrie 1971, și un alt jurnalist a fost rănit, a declarat Andrei Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev, citat de SPS.

ACTUALIZARE: Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor impune „consecințe adecvate" Rusiei, după uciderea jurnalistului american Brent Renaud, potrivit BBC.

Vestea morții jurnalistului a fost „șocantă și îngrozitoare", a spus el, iar oficialii americani se vor consulta cu oficialii ucraineni pentru a stabili cum s-a produs decesul. Deocamdată nu sunt clare circumstanțele exacte ale morții ziaristului american.

 

ACTUALIZARE: Potrivit New York Times, nu cotidianul american l-a trimis pe jurnalist în Ucraina, iar legitimația e veche. Ultima colaborare a jurnalistului Brent Renaud cu New York Times a fost în 2015, susține ziarul.

„Invadatorii ucid cu cinism chiar și jurnaliștii din mass-media internaționale care încearcă să arate adevărul despre atrocitățile trupelor rusești în Ucraina. Astăzi, un corespondent în vârstă de 51 de ani al New York Times de renume mondial a fost împușcat mortal în Irpen. Un alt jurnalist a fost rănit. În prezent, încearcă să scoată victima din zona de luptă”, a scris Nebitov pe Facebook.

De asemenea, a publicată și legitimația de jurnalist a lui Brent Renaud și pașaportul acestuia.

ACTUALIZARE: Un alt jurnalist american, Juan Arredondo, a ajuns la spital în urma incidentului în care reporterul Brent Renaud a fost ucis. Juan Arredondo a povestit unui reporter italian că se afla împreună cu Brent Renaud când au fost atacați.

  • „Treceam peste unul dintre primele poduri din Irpin, mergând să filmăm plecarea altor refugiați, și ne-am urcat într-o mașină, cineva s-a oferit să ne ducă la celălalt pod și am trecut un punct de control, iar ei au început să tragă în noi. Așa că șoferul s-a întors, iar ei au continuat să tragă. Eram doi. Prietenul meu se numește Brent Renaud, iar el a fost împușcat", a spus Juan Arredondo, potrivit BBC.

„Am văzut că a fost împușcat în gât (Brent Renaud - n.r.) și ne-am despărțit", a spus jurnalistul, adăugând că a fost dus la spital cu o ambulanță.

Jurnalistul american Brent Renaud a fost ucis duminică de forțele ruse în Ucraina, potrivit surselor ucrainene.

Un jurnalist american a fost ucis și un altul rănit de gloanțe, duminică, la Irpin, la marginea de nord-vest a Kievului, unde forțele ucrainene luptă împotriva celor ruse, au anunțat surse concordante, relatează AFP citat de SPS.

Cei doi bărbați au fost loviți în timp ce circulau în mașină cu un civil ucrainean, de asemenea rănit, a declarat pentru AFP Danylo Shapovalov, medic angajat de forțele ucrainene și care a preluat victimele.

Autoritățile ucrainene i-au acuzat imediat pe inamicii ruși că i-au împușcat pe jurnaliști, dar originea împușcăturilor nu a fost stabilită deocamdată.

Este primul jurnalist străin care a murit de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie. Celălalt jurnalist american, ușor rănit, a făcut o declarație într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

AICI sunt câteva dintre corespondențele sale apărute în NYT din zone de conflict, în 2015 și 2011.

CIRCUMSTANȚELE DECESULUI ZIARISTULUI AMERICAN SUNT ÎNCĂ NECLARE.

ATENȚIE: FOTO EXPLICITĂ!