ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape 100 de persoane, printre care și 21 de copii, cel mai mic având doar câteva luni, au fost salvate de la înec de polițiștii de frontieră români care patrulează în Grecia în cadrul operațiunilor coordonate de Agenția Frontex.

Iată comunicatul remis de Poliția de Frontieră:

”Polițiștii de frontieră de pe nava MAI 1104 a Gărzii de Coastă, aflați în Grecia, în cadrul Operațiunii Maritime Comune „Poseidon Rapid Intervention”, coordonată de Agenția FRONTEX, au desfășurat alte două operațiuni în cadrul cărora au salvat 98 de persoane, printre care și 21 de copii, cel mai mic având numai câteva luni, care se aflau în pericol de înec în apele Mării Egee.

În data de 18 mai 2016, nava MAI 1104, aflată în misiune de supraveghere a frontierelor externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operațiunii Maritime Comune „Poseidon Rapid Intervention”, coordonată de Agenția Frontex, a fost solicitată să intervină pentru salvarea mai multor persoane care se aflau în pericol de înec în apele Mării Egee.

Polițiștii de frontieră au declanșat misiunea de salvare pe mare, identificând două ambarcațiuni gonflabile de mici dimensiuni, pe care se aflau zeci de femei și copii.

La bordul navei Gărzii de Coastă au fost transbordate în total 98 de persoane (21 de copii, 21 de femei și 56 de bărbați), printre care și un copil în vârstă de numai câteva luni. Unul dintre bărbați, care a acuzat probleme de sănătate, a fost preluat, împreună cu soția și cei doi copii ai lor, de o navă portugheză rapidă fiind transportat în cel mai scurt timp la spital.

Polițiștii de frontieră români au acordat persoanelor aflate la bordul navei asistență și hrană, după care acestea au fost transportate în siguranță în portul din Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice.

De la începutul detașării în misiunea Frontex (martie 2016) nava Poliției de Frontieră Române MAI 1104 a efectuat un număr de 39 de misiuni, fiind implicată în 13 acțiuni de salvare și căutare pe mare. În total au fost identificate 13 ambarcațiuni gonflabile și au fost salvate 671 persoane aflate în dificultate în Marea Egee, dintre care 189 erau copii, 166 femei și 316 bărbați. Persoanele salvate proveneau din țări ca Siria, Irak, Iran, Afganistan, Eritreea, Palestina etc.”