ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Vladimir Zelenski a fost învestit oficialluni în funcția de președinte al Ucrainei. În primul său discurs în calitate de șef de stat, Zelenski a venit cu mesaje extrem de dure atât în adresa Guvernului, cât și a Parlamentului. Mai mult, noul președinte ucrainean a anunțat că a decis să dizolve Rada Supremă de la Kiev, scrie BBC.


„Este victoria noastră. Noi împreună purtăm responsabilitatea pentru această șansă. Fiecare din noi a pus astăzi mâna pe Constituție și a depus jurământul. Fiecare dintre noi poartă reponsabilitate pentru Ucraina. O țară europeană începe de la fiecare. Noi am ales calea spre Europa, dar Europa nu e undeva acolo. Europa e aici (n.r. - în mintea noastră). Atunci când ea va fi aici, ea va fi în Ucraina. Mă adresez către toți ucraineinii de pe planetă: Noi avem nevoie de voi. Sunteți obligați să veniți nu în Ucraina, ci acasă. Nu avem nevoie de suvenire. Aduceți-ne cunoștințele voastre, experiențele voastre. Asta e șansa noastră”, a declarat Zelenski în debutul discursului său.

Alegerile parlamentare erau programate pentru octombrie 2019, dar la ceremonia de la Kiev, Zelenski a spus: „Dizolv Rada Supremă (parlament)”, scrie BBC News. El a spus că încheierea conflictului cu rebelii din estul țării, sprijiniți de Rusia va fi prioritatea sa în timpul mandatului. „Prima noastră sarcină este de a obține încetarea focului în Donbass”, a spus el.
 
Zelenski a mai declarat: „Trebuie să fim ca islandezii în fotbal, israelienii în apărarea țării, japonezii în tehnologie și elvețieni în capacitatea noastră de a trăi fericit unul cu altul, în ciuda oricăror diferențe”.