ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statuia baronului Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei în timpul administrației habsburgice, a fost instalată miercuri în fața Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Aceasta urmează să fie inaugurată sâmbătă, 11 septembrie, de președintele Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului. În aceeași Piață Mare unde monumente ale revoluției române din 1989, inclusiv o sfântă cruce, sunt încastrate în pavaj, fără soclu sau împrejmuire, astfel încât trecătorii le calcă în picioare, după cum ActiveNews a relatat anterior. De notat că de trei ani de zile statuia lui Avram Iancu este refuzată de la amplasare în orașul condus de fosta incompatibilă Astrid Fodor.

Citiți STATUIE PENTRU UN CRIMINAL DE ROMÂNI. Se va pune o tăbliță pe soclul baronului Brukenthal care să explice că i-a tras pe roată pe Horia, Cloșca și Crișan și a fost antiromân, rasist și xenofob? Iohannis, prezent la Sibiu, lipsă de Ziua Imnului

Considerat de unii mare umanist și conducător „luminat”, baronul austriac a fost guvernatorul ocupantului habsburgic și a avut aceeași atitudine oprimatoare față de români, care pe vremea lui nu erau recunoscuți ca națiune conlocuitoare în Transilvania. Tot sub stăpânirea lui au fost trași pe roată liderii răscoalei țărănești - Horia și Cloșca, eroi naționali. 

Citiți și: Mihai Tîrnoveanu, Scrisoare deschisă către Președintele României, Klaus Iohannis, care va inaugura la Sibiu, statuia baronului Samuel Brukenthal

 
 

Statuia lui Samuel von Brukenthal nu este singurul monument al unui mare anti-român în Sibiu. În parcul din cartierul Terezian tronează statuia Mariei Tereza (împărăteasa care a declanșat persecuția ortodocșilor din Transilvania), iar în parcul Cetății, statuia împăratului austriac Francisc I (1804-1835), restaurat din inițiativa Asociațiilor Parteneriatul Klagenfurt-Hermannstadt din Austria și România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu (din perioada când același Klaus Iohannis era primar al Sibiului).

 

Pe de altă parte, statuia eroului român Avram Iancu nu a primit de 3 ori aprobare (nici măcar de la București, n.r.) pentru a fi amplasată în Parcul ASTRA, aceasta fiindu-i refuzată inclusiv în Anul Centenar al Marii Uniri, după cum relatează Tribuna.ro. Deși viața lui Avram Iancu este strâns legată de Cluj, Târgu-Mureș și Sibiu, orașul de pe malul Cibinului este singurul din Ardeal unde „crăișorul munților” nu are încă o statuie.

Ucigașul de români așa cum ar trebui să rămână: