ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ZBOR LIN CĂTRE HRISTOS, PĂRINTE DRAG!

10 martie 2023. O zi tristă pentru monahismul Muntele Athos, dar nu numai. A plecat la ceruri marele duhovnic român din Sfântul Munte. Părintele IULIAN PODROMITUL era unul dintre cei mai în vârstă călugări, nevoindu-se zeci de ani la Schitul Românesc Prodromul. În data de 8 ianuarie 2023 a împlinit venerabila vârstă de 97 de ani.

Prin moartea Părintelui Iulian, obștea Schitului Românesc Prodromul de la Muntele Athos a pierdut una dintre figurile sale emblematice, iar Biserica Ortodoxă Română a pierdut cel mai de seamă duhovnic român de la Sfântul Munte Athos, din Grecia.

Dorul după o viață duhovnicească desăvârșită i-a purtat pașii la Muntele Athos. Părintele Iulian era apreciat și iubit, deopotrivă în Grecia și în România, a fost bibliotecar, preot, duhovnic și stareț al Schitului.

Părintele Iulian Prodromitul, pe numele de mirean Ioan Lazăr s-a născut în România pe 8 ianuarie 1926 în comuna Vorona, județul Botoșani, din părinți Ilie și Elisabeta, oameni simpli, credincioși, evlavioși și cu frică de Dumnezeu. Părinții au primit cu bucurie duhovnicească vestea tânărului Ioan de a îmbrăca haina monahală.

Mulți români, dar nu numai au găsit la Părintele Iulian, un om plin de duh și iubire,  mângâiere, alinare și sfaturi înțelepte pentru o viață în Hristos. Părintele Iulian era la fel ca părinții bătrâni înțelepți din Pateric, pricepeai totul numai când îl priveai.

După Sfântul Hrisostom, punctul de plecare spre taina preoției și a duhovniciei este  vocația iubirii  față de Dumnezeu și de cei păstoriți: ,,Petre, Mă iubești?… dacă Mă iubești paște oile Mele”. Viitorul preot trebuie să răspundă odată cu Sf. Petru: ,,Tu știi Doamne că Te iubesc”. Dar nu numai atât, ci el trebuie să poată răspunde ,,eu” și la cealaltă întrebare a Domnului: ,,Cine este sluga cea credincioasă și înțeleaptă?”. După acest răspuns Hristos ,,îl va pune pe dânsul peste toate oile câte sunt ale sale”. În această ipostază, preotul, duhovnicul, bunul păstor, trebuie să fie gata a-și da viața pentru turma sa (Ioan 15, 12-13). În acest sens, se amintește că: ,,Prin aceasta vor cunoaște oamenii că sunteți ucenici ai Mei dacă vă veți iubi unul pe altul” până la sacrificiul propriei vieți: „cea mai mare dovadă de iubire este de a muri pentru cel pe care-l iubește cineva”.

Așa a fost Părintele Iulian, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai ortodoxie athonite.

Dumnezeu să-l ierte! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Veșnica lui pomenire!

Citiți și Marele Duhovnic Iulian Prodromitul: SĂ NU TE VACCINEZI CU NICI UN CHIP! Mai bine să-ți pierzi viața asta, lumească, decât să te vaccinezi! Aleargă la Dumnezeu! - CUVÂNT PENTRU NEAMUL ROMÂNESC. FOTO: Avva Iulian Lazăr, în ieslea Domnului