ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum foarte mulți dintre voi nici nu ați aflat până la ora asta, pentru că nu e problema voastră, astăzi s-a consumat votul Senatului prin care s-a instituit caracterul facultativ al deciziilor CCR — sigur, nici ÎCCJ nu are parte de un tratament mai fericit, dar ne luăm de ce e mai grav.

Când vă spun acei câțiva oameni care s-au făcut praf să tragă frâna că din momentul intrării în vigoare a modificărilor aduse legilor justiției în forma în care au fost bătute în cuie astăzi nu mai avem Constituție decât cu titlu de păretar cu "Răpirea din serai” trebuie să înțelegeți că vorbim despre dizolvarea arhitecturii statului român — altă abstracțiune, nu-i așa? Nicio problemă, dacă lecțiile trebuie învățate musai empiric, puneți-vă centurile de siguranță, că acolo ne ducem. 

Mai simplu: doi ani de zile ne-am văzut drepturile și libertățile călcate în picioare, și nu oricum, ci în regim de umilință. Și nu v-a impresionat pe foarte mulți partea cu importanța respectării Constituției — drept dovadă, perspectiva lipsei obligativității reale a respectării deciziilor CCR de către judecători nu a deranjat societatea românească. 

Marii noștri profesioniști ai dreptului, mulți dintre ei cadre didactice universitare, nu au găsit nimic în neregulă că de aici încolo nu vor mai exista repere constituționale decât la modul decorativ. Nu i-a mișcat în niciun fel faptul ca vor merge în instanțe să joace la loz în plic, nu pare să-i încurce faptul că vor scrie munți de hârtii savante cu valoare de pliant Kaufland în fața unor judecători de consistență moale.

Așa profesioniști, așa parlamentari, așa popor.

Poporul nostru virtual nu s-a dat jos de pe Feisbuc pentru Constituție, dar puteți fi siguri că "standardele comunității” vor coborî în viețile voastre, vor deveni legislație și veți trăi după ele — care veți mai putea trăi. 
 
Constituția META.