ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am urmărit îndeaproape scandalul provocat de Mitropolia „Întregii” Moldovei (din Chișinău) cu privire la aderarea parohiei Puhoi în componența Mitropoliei Basarabiei. De fapt am fost surprins de două aspecte:

1. Reacția târzie a Mitropoliei „Întregii” Moldovei, având în vedere faptul că părintele Alexei Sârbu a aderat de mai mult timp la Mitropolia Basarabiei, iar Mitropolia „Întregii” Moldove de la Chișinău nu avea nici un drept canonic să îl mai oprească de la oficierea slujbelor fiindcă nu este cleric al acestei structuri. Această reacție tardivă vorbește despre faptul că mulți preoți sunt ținuți cu forța în componența Mitropoliei „Întregii” Moldove, preoți care vor adera cu prima ocazie la Mitropolia Basarabiei.

2. Atitudinea impotentă și indiferentă a autorităților de la Chișinău față de răfuiala Mitropoliei „Întregii” Moldove cu preoții care vor să revină în componența Mitropoliei Basarabiei.

Amintesc faptul că în primăvara acestui an, în cancelaria Parlamentului a fost înregistrat un proiect de lege care să permită Ministerului Culturii semnarea contractelor de dare în folosință a bisericilor cu statut de monument istoric cu ambele Mitropolii. Acest proiect de lege s-a împiedicat în hățișurile birocratice, iar deputații de la guvernare au refuzat să îl mai pună pe ordinea de zi, lăsând să se înțeleagă faptul că protejează interesele  Mitropoliei „Întregii” Moldove, căreia i-au fost transmise abuziv în 2003 în folosință toate bisericile din R. Moldova cu statut de monumente istorice (peste 800 de lăcașuri sfinte)!!! (Petru Frunze, Igor Grosu, Dorin Recean). 

De asemenea, deși anul acesta Curtea de Apel Chișinău a delcarat abuziv și ilegal contractul de dare în folosință gratuită a tuturor acestor biserici în folosința exclusivă a Mitropoliei „Întregii” Moldove, Ministerul Culturii refuză să semneze contracte de dare în folosință a bisericilor cu statut de monumente istorice cu parohiile Mitropoliei Basarabiei! Care este motivul real al acestei atitudine? Care interese sunt promovate și protejate?
 
Nu mai vorbesc de faptul că toate aceste biserici cu statut de monument istoric sunt distruse zilnic de preoții Mitropoliei „Întregii” Moldove prin modul în care sunt reparate (evroremont) și văduvite de icoane vechi (soarta cărora rămâne necunoscută) înlocuite cu altele printate pe suport de plastic sau bannere (cazul Bisericii de la Cobîlea și multe altele).

În consecință, consider că situația Bisericii din R. Moldova este una dezastruoasă, autoritățile de la Chișinău par indiferente față de soarta acestor lăcașe de cult cu statut de monumente istorice, monumente care sunt distruse sub ochii noștri de preoții care „trag peste ei” canoane apostolice pentru a-și justifica ocuparea necanonică din 1940, 1944 precedată de ocuparea teritorială a Basarabiei românești de către armatele sovietice și atee.
Solicităm respectuos ministului Culturii domnului Sergiu Prodan să inițieze procesul de modificare a legislației în domeniul intervențiilor neaturorizate asupra bisericilor cu statut de monument istoric, intervenții care să fie pedepsite foarte dur din punct de vedere penal.
 
De asemenea, SĂ FIE URGENT INVENTARIATE PATRIMONIUL TUTUROR LĂCAȘURIOR DE CULT CE SE AFLĂ ÎN PROPRIETATEA STATULUI, PENTRU A PREVENI ÎNSTRĂINAREA ILEGALĂ ALE OBIECTELOR DE CULT VECHI! 

În ultimă instanță, Minsterul Culturii și majoritatea parlamentară să creeze cadrul legal necesar pentru a putea transmite în folosință bisericile cu statut de monument istoric direct comunităților religioase, fără „supervizarea” Mitropoliei Moldovei, fapt care va reduce semnificativ din influența structurilor ecleziase străine asupra vieții religioase din R. Moldova!

Așa să ne ajute Dumnezeu!