ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce se chinuie de luni de zile să ascundă guvernul României e scos la lumină de Ucraina: țara noastră e a treia mare filieră internațională prin care armele livrate de occident, mai ales din SUA, ajung în țara lui Zelenski.

Presa ucraineană mai relatează că România a furnizat arme letale din rezervele sale și că i-ar putea livra lui Zelenski inclusiv întreaga flotă de MIG-uri 21 și 29. De asemenea, oficialii români fac lobby puternic pentru trimiterea către Ucraina a sistemelor HIMARS. Conceput sub forma unui așa-zis articol de recunoștință, materialul pare menit, mai degrabă, să bage și România în gura Kremlinului și să agite și mai mult apele în această zonă.

”Multe țări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara spațiului public sau se pierde într-o multitudine de știri. Una dintre țările al cărei ajutor important merită atenția noastră este România, care sprijină și ajută ucrainenii în toate felurile posibile încă din primele zile de război. Este una dintre țările lider în transportul de mărfuri din SUA cu împrumut-închiriere către Ucraina și a treia țară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme și echipamente”, scrie publicația Kiev Post.

”Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodymyr Zelensky, Iohannis l-a asigurat că România dorește ca Ucraina să devină candidată la UE în cel mai scurt timp posibil.

Mai mult, pentru a furniza Ucrainei arme letale din rezervele românești, Ministerul Apărării a inițiat amendamente la legislație care să permită furnizarea de arme nu numai țărilor NATO, ci și aliaților și partenerilor Alianței. România deține câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 și Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le folosește, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei М142 HIMARS fabricate în SUA” mai scrie presa ucraineană. (B.T.I.)