ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am văzut de ieri imaginile cu momentul afundării de la Sf. Botez al copilului care a murit ulterior, obținute prin străduința ActiveNews. Este imposibil să se fi înecat cu apă: preotul a fost grijuliu, a fost ajutat de paraclisier, totul a durat câteva secunde. Până nu avem un rezultat clar al autopsiei, eu cred că discuțiile trebuie să înceteze.
 
Sunt clare cele două linii de atac asupra acestei Sfinte Taine, exact ce s-a întâmplat și în timpul stării de urgență cu "lingurițele individuale" pe care unii au încercat să le impună în ritualul Bisericii, în momentul cel mai puternic al Liturghiei, când Trupul și Sângele Mântuitorului sunt date credincioșilor. E drept, atunci a fost și o ezitare a Patriarhiei.
 
Deci, pe de o parte avem progresiștii care fac spume la gură oricând e vorba despre Biserică, un fenomen de îndrăcire în masă pe care îl putem observa lesne pe Facebook sau în comentariile de pe saiturile globaliste, care își întărâtă constant publicul pavlovian;
 
Pe de altă parte, avem teologii caviar, vedetele în reverendă și diverși ciuri-buri (wannabe) dintre credincioși, care vor să "modernizeze" cultul, să-l aducă "la zi", mulți dintre ei fiind tributari unei educații occidentalizante, seculariste, alții slab catehizați sau creștini de sărbători, dar cu oarecare influență publică - opănmaindul sfertodox.
 
Ei ar vrea ca botezul să fie ca la catolici, prin stropire, un obicei care a căpătat mulți adepți în rândul clerului și credincioșilor din Ardeal, sub influență occidentală.
 
Nu discut aici semnificația teologică a botezului prin întreită afundare, chiar etimologic cuvântul preluat din greacă (βαπτίζειν), înseamnă a cufunda, a scufunda, nu "a stropi".
 
Desigur, în chestiunea botezului nu s-au putut abține nici sectanții - și fac precizarea că între neoprotestanți există și o majoritate așezată, care respectă Ortodoxia și nu se raliază extremismului globalist. Îi numesc "sectanți" pe cei care tropăie când e rost de a denigra Biserica Ortodoxă din care au plecat, ei sau părinții lor. Aceștia cer, evident, botezul la vârsta adultă.
 
Aici aveți filmat momentul din slujba botezului din Suceava: