ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Probleme majore cu deșeurile radioactive

Potrivit cercetărilor făcute de Stanford și Universitatea British Columbia, reactoarele modulare mici vor genera de fapt mai multe deșeuri radioactive decât centralele nucleare convenționale, se arată într-un articol publicat în Stanford News. Printre cele trei reactoare modulare analizate în studiu se numără și cel de la NuScale, care urmează a fi amplasat, pentru prima oară, în România. 

Deșeurile radioactive rezultate de la reactoarele modulare mici nu sunt nici pe departe atât de insignifiante cum încerca directorul general al Nuclearelectrica să-i convingă pe locuitorii din Doicești. În fapt, conform celui mai recent studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, acestea vor genera de cel puțin 9 ori mai multe deșeuri radioactive decât centralele nucleare convenționale.

„Rezultatele noastre arată că majoritatea proiectelor de reactoare modulare mici vor crește efectiv volumul deșeurilor nucleare care necesită gestionare și eliminare, cu factori de 2 până la 30 pentru reactoarele din studiul nostru de caz”, a spus autorul principal al studiului, Lindsay Krall, fost bursier postdoctoral la Centrul pentru Securitate și Cooperare Internațională al Universității Stanford și cercetător la Compania suedeză de gestionare a combustibilului nuclear și a deșeurilor.

„Aceste constatări sunt în contrast puternic cu beneficiile de reducere a costurilor și a deșeurilor pe care susținătorii le-au revendicat pentru tehnologiile nucleare avansate”, a spus Lindsay Krall. Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat fluxurile de deșeuri nucleare de la trei tipuri de reactoare modulare mici dezvoltate de Toshiba, NuScale și Terrestrial Energy, iar rezultatele au fost șocante.

Mai mic și mai periculos

Oamenii de știință au explicat că energia se produce într-un reactor nuclear atunci când un neutron împarte un atom de uraniu în miezul reactorului, generând neutroni suplimentari care continuă să împartă alți atomi de uraniu, creând o reacție în lanț. Dar unii neutroni scapă din miez și lovesc materialele structurale din jur, cum ar fi oțelul și betonul, iar aceste materiale devin radioactive atunci când sunt activate de neutronii pierduți din miez. Studiul a concluzionat că, din cauza dimensiunilor lor mai reduse, reactoarele modulare mici vor experimenta mai multe scurgeri de neutroni decât reactoarele convenționale, iar această scurgere crescută va afecta cantitatea și compoziția fluxurilor lor de deșeuri.

„Cu cât se scurg mai mulți neutroni, cu atât este mai mare cantitatea de radioactivitate creată de procesul de activare a neutronilor. Am descoperit că reactoarele modulare mici vor genera de cel puțin nouă ori mai mult oțel activat cu neutroni decât centralele electrice convenționale. Aceste materiale radioactive trebuie gestionate cu atenție înainte de eliminare, ceea ce va fi costisitor”, a afirmat unul din autorii studiului, Rod Ewing, profesor la Departamentul de Științe Geologice din Stanford Școala de Științe ale Pământului, Energiei și Mediului.

Probleme imposibil de rezolvat

Allison Macfarlane, profesor și director al Școlii de Politici Publice și Afaceri Globale de la Universitatea Columbia, din Marea Britanie, co-autor al studiului, a atras atenția că unele modele de reactoare modulare mici necesită combustibili și agenți de răcire exotici din punct de vedere chimic, care pot produce deșeuri greu de gestionat pentru eliminare, din cauza tratamentelor chimice costisitoare, necesare înainte de eliminare. Mai mult, autorii studiului au avertizat că există o problemă cu radiația pe termen lung de la combustibilul nuclear uzat. Estimarea a fost că, după 10.000 de ani, radiotoxicitatea plutoniului din combustibilii uzați evacuați din cele trei module de studiu va fi cu cel puțin 50% mai mare decât plutoniul din combustibilul uzat convențional.

Parteneriat NAȚIONAL

Adenda ActiveNews:

BASILICA: Mitropolitul Nifon s-a întâlnit cu responsabilii pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România 

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, s-a întâlnit miercuri cu responsabilii Nuclearelectrica și NuScale Power pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) în România.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat recent că a aprobat un grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România, la Doicești, jud. Dâmbovița.

Din delegația care s-a întâlnit cu IPS Nifon au făcut parte: Cosmin Ghiță, Director General Nuclearlectrica, John Hopkins, Președinte și Director General NuScale Power, și Wadie Jospeh Habboush, Chief executive officer în cadrul Habboushgroup.

Ei au prezentat caracteristicile tehnologiei NuScale, a siguranței acesteia și a etapelor de dezvoltare, a stadiului proiectului din SUA, aflat în prezent în faza de dezvoltare în Idaho, precum și a etapelor Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din România, lângă Târgoviște.

Delegația a subliniat oportunitatea dezvoltării unei surse de energie ieftine și foarte sigure pentru mediu.

Mitropolitul Nifon a prezentat delegației specificul spiritual și cultural al județului Dâmbovița și al orașului Târgoviște și a subliniat nevoia de dezvoltare economică și industrială pentru a putea astfel susține actul cultural și educațional.

Vedeți și: Termocentrală nucleară la Doicești, la 10 kilometri de Târgoviște. Ce va aduce comunității locale

Termocentrala nucleară la Doicești, la 10 km de Târgoviște. Localnicii văd cu ochi buni noua investiție, dar nu le place cuvântul „nuclear”