ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decenii la rând, Trezoreria SUA a scos de sub teasc Dolari cu nemiluita, fără nici o legătură cu realitatea economică. Era suficientă „acoperirea” oferită de Brandul American. Dar Mitul s-a stafidit.

Moody’s a anunțat vineri că a degradat perspectiva de rating a creditului Statelor Unite de la „stabil” la „negativ”.

Agenția americană a adus ca argumente în sprijinul deciziei sale marile deficite bugetare ale Washingtonului și o scădere a accesibilității datoriei.

În termeni mai simpli: Statele Unite consumă mai mult decât produc, iar datoria internă a crescut atât de mult, încât povara ei afectează grav viitorul economiei americane.

La începutul lunii august, o altă importantă agenție, Fitch, retrograda ratingul de țară al Statelor Unite de la AAA la AA+.

Fitch și-a motivat decizia de asemenea prin creșterea plafonului datoriei interne până la un nivel care face dificilă achitarea ei.

Eticheta „Retrogradare” lipită pe imaginea cândva strălucitoare a Statelor Unite reprezintă un stigmat cu costuri economice inimaginabile pentru americani

În septembrie 2023, datoria SUA a atins 33 de trilioane de dolari.

Într-un an, a crescut cu două trilioane de dolari.

Iată mai jos graficul creșterii amețitoare a datoriei interne a SUA în ultimii 10 ani.

Iar tendința se agravează de la an la an.

Câți dolari de hârtie poți arunca pe piață înainte ca mecanismele economice să te pedepsească usturător?

Nu cu mult timp în urmă, riscul economiei americane de a intra în incapacitate de plată era etichetat ca „teorie a conspirației”.

Acum, inclusiv presa „mainstream” și organismele financiare internaționale evocă deschis posibilitatea unui cataclism mondial produs de prăbușirea celei mai mari economii a lumii.

Planul Statelor Unite de a zdrobi Rusia prin sancțiuni economice s-a întors împotriva sa ca un bumerang: lumea întreagă a perceput Dolarul ca pe o amenințare și a început să fugă de el.

Faptul că, decenii la rând, Dolarul a fost principala Monedă de Rezervă pe plan internațional a permis Statelor Unite să tipărească bani grijă: povara datoriei americane era suportată de întreaga planetă.

Fuga de Dolar a schimbat însă dramatic situația: cu fiecare dolar de care o altă țară se descotorosește, căutând modalități alternative de plată, povara se întoarce pe umerii americanilor.

Or, degradarea ratingului american de către Moody’s, Fitch și alte agenții internaționale îi va panica și mai mult pe deținătorii de dolari.

Va accelera Dedolarizarea.

Și va grăbi Prăbușirea Americii sub propria ei greutate.