ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când aveți timp, vă rog să citiți acest studiu. Nu îl veți vedea la știri.

„Treizeci de pacienți au fost incluși în cohorta de studiu, cu 29 diagnosticați cu IAM (14 cu supradenivelare de segment ST și 15 cu non-denivelare de segment ST) și 1 cu miocardită. Starea mediană în spital a fost de 4,5 zile (IQR 4,0–6,2).
 
Cinci pacienți au dezvoltat insuficiență cardiacă, doi au avut șoc cardiogen, trei au fost intubați și unul a avut mortalitate cardiovasculară.
 
În revizuirea sistematică, 48 de articole au fost căutate pentru regăsire și 16 studii au fost incluse în analiza finală, cu 41 de miocardită și 6 cazuri de IAM raportate (Material suplimentar 1).

În analiza grupată a cohortei de studiu și revizuirea sistematică a datelor publicate de 77 de pacienți, 35 au avut IAM și 42 au avut miocardită. Majoritatea erau bărbați, iar pacienții cu miocardită erau mai tineri decât pacienții cu IAM ( Figura 1A ). Pacienții cu miocardită au dezvoltat simptome după o medie de 3 zile (IQR 2-3) postvaccinare, cu pacienții cu IAM după o medie de 1 zi (IQR 1-2) ( Figura 1B ). Treizeci și cinci (83%) pacienți cu miocardită și șase (33%) pacienți cu IAM au dezvoltat simptome după a doua doză. Majoritatea pacienților cu miocardită (83%) și IAM (86%) au avut Pfizer BioNTech. Ceilalți pacienți cu miocardită au primit vaccinul Moderna (14%) și vaccinul Janssen (2%), în timp ce ceilalți pacienți cu IAM au primit vaccinul Oxford-AstraZeneca (11%) și vaccinul Moderna (3%).

Acest studiu este primul și cel mai mare de acest gen care examinează asocierea temporală dintre vaccinările COVID-19 și evenimentele cardiace adverse. Descoperirile noastre au demonstrat că pacienții care dezvoltau manifestări cardiovasculare asociate cu vaccinarea COVID-19 au fost predominant bărbați.
 
Cei cu miocardită erau mai tineri și aveau tendința de a prezenta la 72 de ore după vaccinare, în timp ce cei cu IAM erau mai în vârstă și prezentau de obicei la 24 de ore după vaccinare.
 
Majoritatea pacienților care s-au prezentat cu miocardită au dezvoltat simptome după a doua doză de vaccinare, în timp ce majoritatea pacienților cu IAM au dezvoltat simptome după prima doză.
 
Îl puteți citi integral aici: