ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


91 de ani de la nașterea lui Florin Constantiniu (8.4.1933). Sâmbătă, 13.4.2024, vor fi 12 ani de la plecarea lui la Domnul. Îl vom comemora la Biserica Schitul Maicilor din București.

După 1989, pe mulți români ne încearcă spaima de a fi romani. Să mai explic de ce?

Despre spaima de a fi român n-aș fi putut vorbi cu oricine, dar cu profesorul Florin Constantiniu, da. Cu profesorul Florin Constantiniu aș fi putut vorbi aproape oricând, oricât și despre orice. Eram chiar vecini de bloc, doar câțiva zeci de metri despărțeau apartamentele noastre. Dar n-am făcut-o niciodată. N-am stat niciodată la taclale lungi, ne-am vorbit doar strictul necesar (care o fi fiind el).

Față de nimeni nu am avut senzația acută că vorbindu-i, îi fur din timp.

Profesorul era, cum vedeam cu toții, mereu preocupat și ocupat. Avea de împlinit multe într-un timp pe care-l simțea tot mai la capăt, după o viață în care timpul i-a fost, aproape de regulă, irosit, împiedicat, otrăvit, întors de la cele ce i s-ar fi cuvenit. Dar marea să împlinire a reușit să ne-o dăruiască: este cartea „O istorie sinceră a poporului român”. Și prin ea, dar mai ales dincolo de ea,  ne-a înzestrat cu o privire și o înțelegere proaspătă, curajoasă, tandră și lucidă către trecutul național. Un trecut doar al nostru,  pe care îl reînsuflețește și ni-l restituie altfel decât au făcut-o alții până acum.

Profesorul Florin Constantiniu ne învață să cunoaștem, să pricepem, să retrăim și să trăim Istoria într-un alt fel, adică mai aproape de adevăratul sau chip, adică sincer.

Pentru profesorul Florin Constantiniu istoria unui popor este o ființă care crește și se împlinește coerent, organic, cu darurile și slăbiciunile sale. De aceea, discursul istoric al profesorului nu este unul rece, uscat, impersonal, ci vibrant, patriotic, uman. Prin istorie, înțelegându-se și „psihologie națională”, disciplina științifică pe care profesorul a și practicat-o, pe urmele invocatului de dânsul Dimitrie Cantemir.

Aceasta lecție de istorie a profesorului Florin Constantiniu este bunul cel mai de preț pe care ni l-a lăsat. El sta la îndemâna generațiilor de români ce ne vor urma, în spațiul nostru de totdeauna.

Cu lecția de istorie a profesorului Florin Constantiniu, nu mai trec prin spaima de a fi român, spaima care ne încearcă, pe atâția, de la o vreme.

Cu un trecut care, ne aduce aminte profesorul, s-a scos din atâtea încercări, viitorul nu ar trebui să ne poată fi furat.