ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În poza de grup de la Kiev, cei trei lideri europeni – Macron, Scholz și Draghi – sunt relaxați și zâmbitori.

Zâmbitor e și Iohannis. Plus țeapăn și plin de sine, ca de obicei.

În tot acest tablou, distonează figura posomorâtă și fără vlagă a lui Zelenski. Omul care se răstea la liderii lumii și făcea militărie cu ei, pare prăbușit și resemnat. Legendarul său tricou kaki atârnă și el vlăguit, ca un steag în bernă.

Cu câteva ore înainte, imaginile din trenul către Kiev îi înfățișau pe Macron, Scholz și Draghi ciudat de voioși și joviali pentru niște lideri politici care merg să viziteze un teatru de război.

Mesajul tuturor acestor imagini este cum nu se poate mai clar: Zelenski a pierdut. Visul său de a împinge războiul cu Rusia până în pânzele negre s-a spulberat.

Occidentul a refuzat să marșeze la autodistrugere, așa cum cerea regimul de la Kiev. Parisul, Berlinul și Roma au pus piciorul în prag, iar Washingtonul a fost nevoit să accepte.

În mai puțin de doi ani de mandat, Biden înregistrează al doilea șut în fund dureros de la istorie.

Primul a fost retragerea catastrofală din Afganistan.

Al doilea este acceptarea unei păci umilitoare cu Putin, după ce, luni de zile înainte de invazie și alte luni după, a împins cu toate forțele Ucraina și întregul Occident într-un război devastator, al cărui scop a fost răsturnarea de la putere a lui Putin.

(Urmează un al treilea șut în fund, cât se poate de previzibil: pierderea Taiwanului.)

Când Biden îi sufla vânturi din spate, Zelenski îi făcea albie de porci pe Macron, Scholz și Draghi.

Acum, când vântul transatlantic s-a fâsâit (Camilla poate depune mărturie), vizita celor trei la Kiev seamănă mai mult cu o intrare triumfătoare a învingătorilor în capitala predată.

Franța, Germania și Italia îi aduc lui Zelenski, ca îndulcitor pentru cucuta înfrângerii, promisiunea vagă a aderării Ucrainei la UE. O aderare care probabil nu va avea loc niciodată, pentru că niciuna din marile puteri europene nu o dorește.

(În locul poverii aderării, Macron, Scholz, Draghi și ceilalți granzi europeni visează la un acord gras de reconstrucție a Ucrainei, pe banii și materiile prime ale ucrainenilor, cu companii occidentale.)

Dar chiar și pentru această promisiune, ca o cutie de cadou cu fundă în care nu se află nimic, Zelenski va trebui să accepte negocieri de pace cu Rusia. Negocieri serioase, nu joc de glezne ca până acum. Negocieri care îl vor obliga la „cedări teritoriale” în favoarea lui Putin, cum cerea Kissinger.

(Probabil că aceste „cedări” vor fi mai mari și mai dureroase acum, decât înainte de război. Nu trebuie uitat că, potrivit Tratatelor de la Minsk, Putin s-ar fi mulțumit cu un statul de autonomie specială pentru Donbas. Dar Kievul și Washingtonul nu au acceptat. Au vrut război, și acum pacea costă scump.)

Al patrulea zâmbăreț din imaginea de la Kiev, Iohannis, se zice prin târg că a fost târât până acolo și băgat în poză, în virtutea funcției pe care probabil o va căpăta, de șef politic al „micului NATO”, format din țările est și central-europene care alcătuiesc acum Inițiativa celor Trei Mări.

Un cordon sanitar în fața expansionismul rusesc. 

Iohannis va fi un Stoltenberg junior. Plauzibil.

Iar „Micul NATO”, care se va afla sub comanda și tutela Statelor Unite, reprezintăși o jucărie de consolare pentru octogenarul cu minte de copil de la Washington.

După toate probabilitățile, Basmul lui Zelenski, Făt Frumosul de la Kiev, se încheie aici.

Tristețea eroului planetar nu va dura mult: rămâne cu zecile sau sutele de milioane de dolari puse deoparte în ultimii ani, în conturi offshore.

Mai ales în ultimele luni, când el și clica din jurul său au avut pe mână arme de trilioane de dolari.

Arme cu care nimeni nu știe sigur ce s-a întâmplat.

Grație gogomăniei sinucigașe a administrației Biden și a întregului Occident, învingătorii Războiului din Ucraina sunt Vladimir Putin și Xi Jinping.

Dar marele, adevăratul învingător, este Globalismul. Apropiata pace reactivează toate flageluri lăsate în „Piua” de război: pandemii, schimbare climatică, extratereștri...

În plus, inflația, foametea, sărăcia, criza energetică, odată amorsate, își vor continua galopul devastator, pregătind terenul pentru Marea Resetare.

Dar despre toate acestea și încă multe alte nenorociri care ni se pun la cale vom vorbi în curând.