ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Restrângerea accelerată a folosirii banilor gheață este doar Pasul I. Urmează condiționarea contului bancar de opiniile politice ale clientului.

În Marea Britanie are loc un fenomen straniu: băncile închid pe capete conturile clienților.

De la începutul acestui an au fost deja închise 200.000 de conturi bancare în Marea Britanie, dezvăluie un articol publicat de Daily Mail în ediția sa de duminică.

Dacă ritmul actual se păstrează, va fi depășit recordul stabilit anul trecut, de 343.350 de conturi închise.

Închiderea conturilor clienților (de pe urma cărora se presupune că băncile câștigă bani) este un fenomen care ia amploare de la un an la altul.

În total, doar în ultimii patru ani, băncile britanice au închis aproape un milion de conturi.

Totuși, Daily Mail susține că aceste cifre – pe care le-a obținut prin legea accesului la informații – ar putea fi în realitate mult mai mari.

Datele se referă doar la conturile închise ca urmare a suspiciunilor privind posibile activități infracționale, dar pe care băncile NU trebuie să le demonstreze pentru a lua decizia închiderii.

În aceste cifre, de pildă, nu sunt prinse cazuri precum cel al lui Nigel Farage, căruia Coutts i-a închis recent contul deoarece a apreciat că activitarea liderului politic Brexit nu corespunde cu valorile morale ale băncii.

Cazul Farage a provocat un scandal uriaș în Marea Britanie: el a dezvăluit că regulamentele și legislația bancară – obiective – pot fi înlocuite sau completate cu norme morale – subiective și discutabile.

Iar clientul abuzat este aproape întotdeauna neputincios în fața sectorului bancar, care funcționează ca un monopol, cu complicitatea tacită a statului.

Amploarea luată de scandalul Farage l-a determinat pe premierul britanic Rishi Sunak să reacționeze și să promită că, din toamnă, va introduce un pachet legislativ care va obliga băncile să acorde clienților un termen de minimum 90 de zile înainte de a le închide conturile, precum și obligativitatea de a le da acestora o explicație.

În prezent, termenul - nici acela respectat întotdeauna – pentru închiderea conturilor este de 14 zile, iar banca nu are obligația de a-i da vreo explicație clientului.

Propunerea lui Sunak a fost considerată de mulți critici drept insuficientă, dat fiind că, în continuare, băncile nu vor avea nevoie de dovezi clare ale unor activități infracționale pentru a închide conturile.

Mai mult, proiectul legislativ nu pomenește nimic de garantarea dreptului la liberă exprimare, necum de interzicerea ca el să fie amestecat abuziv în activitatea bancară.

Pe de altă parte, tot duminică, Nigel Farage a dezvăluit că grupul bancar NatWest - din care face parte și Coutts, care i-a închis abuziv contul – plănuiește să introducă noi restricții la folosirea numerarului.

Pe canalul său de YouTube, Farage a declarat:

„De la 11 septembrie, NatWest va limita numerarul pe care îl poți depune și retrage, rezervându-și dreptul absolut de a refuza banii gheață. Își rezervă chiar și dreptul de a refuza cecurile. Practic, vor ca totul să fie electronic.”

Atacul băncilor și statelor împotriva banilor gheață a luat o nouă amploare în ultimii ani odată cu Covidul, sub pretextul că banii fizici sunt purtători de viruși.

Interzicerea banilor gheață și legarea finanțelor de normele Corectitudinii Politice ne duce direct și rapid către Creditul Social de tip chinezesc.

Într-o declarație recentă pentru Breitbart News, tot Farage a dezvăluit că băncile lucrează cu agențiile de creditare pentru introducerea verificării conturilor de pe rețelele de socializare.

Astfel, se va stabili dacă un potențial client „merită” să beneficieze de serviciile bancare.

Până la Certficatul Verde Bancar mai e doar un pas.