ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parafrazându-l pe domnul Andrei Pleșu, sînt uimit, de mai multă vreme, de comportamentul public al ÎPS Teodosie de la Constanța. Dar în sens bun.

Vorbește și acționează cu o siguranță de sine, cu un curaj care nu au nimic de a face cu calculul meschin intelectual, cu slujirea micilor interese ale mai marilor zilei, cu tăcerea la comandă. Slujirea de păstor al bisericii a prevalat în momente când aveam nevoie de cuvinte, este parte a istoriei bune, ca o voce mărturisitoare dovedită.

Părintele Arhiepiscop este o emblemă a reacției creștine în pandemie, prin acel Paște al Blajinilor, când a pomenit 12.000 de persoane într-o rugăciune ce a durat nu mai puțin de șapte ore, și prin cele două luni de privegheri pe care le-a făcut noapte de noapte, alături de cei prezenți live. Atitudinea sa în răspăr cu autoritățile în ceea ce privește împărtășirea a determinat o decizie juridică fără echivoc: Sfânta Împărtășanie nu îmbolnăvește. Axios.

Gândurile mele au plecat de la tirada d-lui Andrei Pleșu, care regretă că vocea părintelui arhiepiscop nu este abil închisă, cenzurată. Nu cred că ar fi trebuit cenzurate cuvintele sale pascale, cred că greșește d-ul filozof, cum s-a întâmplat și la acel Referendum istoric.

Greșeala este omenească. să avem însă mai mult curaj a ne recunoaște greșelile, să găsim curajul de a striga în piața cetăți când valorile sunt călcate în picioare. Cum au fost vocile lui Cristi Puiu sau Dragoș Bucur.

Am avut și avem nevoie de astfel de Voci libere în „minunata” lume nouă.

Vedeți IPS Teodosie, invitatul special al noii Conferințe ActiveNews - Starea de Libertate, susținută la Constanța, Joi, 10 August 2023, ora 16.00, la Hotelul Continental Forum, cu tema ROMÂNII vs MAREA RESETARE