ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat convingerea că certificatul verde va fi votat în Parlament până la sfârșitul anului, probabil într-un moment de neatenție. Deși s-au mai nuanțat discuțiile despre obligativitatea documentului la locul de muncă, pericolul nu este nici pe departe depășit, mai ales că ordinele de la Bruxelles nu se discută.

Dacă nu este mama Omida, premierul Nicolae Ciucă se bazează el pe ceva, de a anunțat că certificatul verde va fi votat până în Revelion. Cel mai probabil s-a ajuns la un consens în coaliție și parlamentarii vor vota cu două mâini.
 
Ce i-a împiedicat până acum să o facă? În principal, numărul foarte scăzut de cazuri Covid, care dezvăluia intenția reală de a introduce vaccinarea obligatorie. Creșterea infectărilor de ieri le-a dat, cu siguranță, o rază de speranță că ultima redută, a imunității românilor, va cădea și ea.

Însă, atâta vreme cât numărul pacienților spitalizați rămâne scăzut, este mai dificil să manevrezi cifrele din pix. O știre care a trecut probabil neobservată consemna, în 23 decembrie, o întâlnire a premierului cu structurile asociative din mediul public și privat, privind măsurile de prevenire și combatere a pandemiei Covid-19. ”În ceea ce privește certificatul Covid-19, participanții au susținut nevoia unui cadrul legal adecvat pentru gestionarea unui eventual nou val pandemic, precum și importanța respectării măsurilor de prevenție și combatere a pandemiei, atât pentru sănătatea românilor, cât și pentru menținerea activităților economice, care să poată oferi continuitate în derularea afacerilor, a serviciilor publice, precum și în menținerea locurilor de muncă, în conformitate cu prevederile legale și constituționale”, se arăta în comunicatul Guvernului. Evident, nimic despre identitatea structurilor asociative și despre concluziile acestei întâlniri. Menținerea locurilor de muncă în contextul intenției Guvernului de a condiționa dreptul de a munci de vaccinare sau testare și informațiile foarte vagi oferite de la aceste consultări sugerează clar o respingere a certificatului de către reprezentanții patronatelor.

Certificatul oprește virusul!

În opinia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, certificatul verde este necesar pentru oprirea transmiterii virusului. „Din punct de vedere tehnic, profesional, răspunde cerinței de a pune la îndemâna autorităților un instrument de sănătate publică care să încetinească transmiterea infecțiilor și care să stimuleze vaccinarea sau să stimuleze testarea”, a declarat Rafila. În ce privește stimularea vaccinării aceasta este, de fapt, forțarea vaccinării. Iar în ce privește testarea la locul de muncă, aceasta poate fi introdusă și fără certificat, dar ar trebui decontată, integral, de stat, așa cum se procedează în Franța, de exemplu. Interesant este faptul că niciun agent economic din România nu a avut focar de infecții în rândul angajaților. Așa cum spuneau și reprezentanții federațiilor sindicale, angajatorii s-au organizat exemplar și au reușit să stopeze răspândirea virusului prin izolarea și trimiterea acasă a salariaților care prezentau simptome de boală.

Fără tratamente

Autoritățile se pregătesc, declarativ, pentru valul 5 al pandemiei. Nicolae Ciucă le-a cerut lui Rafila și lui Arafat să aibă la dispoziție schemele de tratament adecvate, ministrul Sănătății anunțând ulterior că face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral Paxlovid în România. Nici acest tratament nu este pentru oricine, ci doar pentru cei care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Medicamentul reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90%, dacă este administrat în primele zile de boală. În România nu se folosesc însă nici anticorpii monoclonali, care reduc și ei cu peste 70% riscul de a face forme grave de boală.