ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


IPS Teodosie va sluji azi, 10.06.2020, la biserica pe care Primăria o vrea demolată. De la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” (zona Macul Roșu), biserică pe care Primăria o vrea demolată. (Redacția)

Cînd s-a construit „Catedrala Neamului”, niște pițifelnici s-au adunat într-un videoclip ca să strige: „Dumnezeu preferă lemnul / Lemnul și spațiile mici”. Totuși, catedrala s-a ridicat, iar „elitiștii” încă mai dau note explicative șefilor lor.

Azi, la Constanța, acolo unde este începutul creștinării neamului nostru, un primar zăbăuc, Vergil Chițac, avînd în mînă o sentință judecătorească, vrea să dărîme o bisericuță mică, de cartier, în care ani de zile oamenii din zonă s-au botezat, s-au cununat pe viață în fața lui Dumnezeu și s-au despărțit de această lume, primind aici mîntuirea.

ActiveNews și Cotidianul au publicat ieri Scrisoarea ÎPS Teodosie, adresată primarului Constanței, Vergil Chițac, în care îi cerea edilului să nu-și lege numele și poate chiar destinul de un asemenea act netrebnic. Totuși, este vorba despre o bisericuță în care oamenii intră cu smerenie, căutînd o liniște pe care în afara ei este greu s-o găsești în aceste vremuri tulburi.

Eu n-am mai auzit de demolarea unei biserici de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Mulți cred că soarta dictatorului a depins și de această decizie care lovea în Casa Domnului. Nu vreau să fiu patetic, dar Chițac își dă oare seama că orice lucru complicat care s-ar întîmpla în viața lui sau a familiei îl va putea pune pe seama acestui gest necugetat?

Iată ce a declarat Înaltul Teodosie pe această temă: „Avem probleme la mai multe biserici. Nu primim avize pentru mai multe lăcașuri de cult. Dacă domnul primar îmi lua în considerare scrisoarea, nu o făceam publică. Nici acum nu am vurt să o facem public. PNL dă libertatea, nu oprește libertatea închinătorilor. Am crezut că pot să am înțelegere cu el. Cred că mâine putem tranșa această situație. Și eu am vorbit cu domnul Gabriel Comănescu. El mi-a spus că nu-l mai ascultă nici pe el și mi-a spus că are o persoană în apropiere, un fel de portstindard al primarului, o persoană feminină, care îl manipulează pe primar. Pe femeia aceea o cunosc de când era copil, dar nu am crezut că poate evolua așa urât. Este vorba de Felicia Ovanesian, „city manager” al orașului Constanța. A avut niște exprimări mai curioase, legate de credință. Nimeni nu silește pe cineva să fie creștin, dar să nu fim ostili credinciosilor. Chiar dacă se schimbă locul, acolo rămâne Sfânta Masă. Toți cei care au dărâmat lăcașe de cult, au sfârșit tragic. Cred că ei sunt împotriva Bisericii și împotriva lui Dumnezeu. Eu nu sunt supărat pe ei, ci pe Satana care i-a îndemnat să se opună lui Dumnezeu”.

De ce să vrei să faci asta, adică să demolezi o biserică? Nu poți să-ți închipui ce imagine va fi aceea cu zidurile bisericii prăbușindu-se peste icoane, cu altarul acela modest acoperit de moloz și praf? Cum să vrei ca așa ceva să se petreacă din cauza ta, fără să te gîndești că nu este prea înțelept să-ți măsori puterile chiar cu Casa Domnului?

O asemenea decizie nu o poate lua un om cu măcar un minim de caracter, indiferent cine i-ar cere să facă asta. Și aici este problema primarului Virgil Chițac! Că nu are pic de caracter!

Ce caracter să aibă unul care, în campania electorală, îl imita lamentabil pe Barack Obama, copiindu-i la virgulă discursul? (VIDEO mai jos)

Ce caracter să aibă unul care, după ce s-a schimbat președintele SUA, l-a copiat și pe Donald Trump, furîndu-i sloganul?

Vedeți? Aici este șpilul, lipsa caracterului, mon cher, te face să te crezi deasupra tuturor, ba chiar și deasupra lui Dumnezeu!

În locul smereniei, un asemenea om are trufie, care este cel mai grav păcat.

Chițac mai are cîteva ore în care poate redeveni om. După ce vor fi trecut, dacă zidurile bisericii se vor prăbuși sub ochii înlăcrimați ai enoriașilor, o umbră neagră va străbate viața lui Vergil Chițac, căci este o vorbă grea pe care puțini sînt în stare s-o ignore: „Cel ce va strica biserica lui Dumnezeu și Dumnezeu îl va strica pe el”!

COTIDIANUL

Citiți și Protos. Dr. Sofian Costea: Încă mai am speranța faptului că primarul Constanței Vergil Chițac nu va dori să rămână în cartea de istorie cu titulatura de primar demolator de biserici

VIDEO: Constanța INFO