ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analistul economic Ilie Șerbănescu, fost ministru de stat, susține că măsura limitării plăților cu bani lichizi a fost luată pentru îmbogățirea băncilor străine din România. Mai mult, acesta arată că limitarea cash-ului încalcă unul dintre cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul de a dispune de proprietatea lui așa cum vrea el. Totodată, reputatul analist consideră că evaziunea fiscală va crește în urma acestei decizii a Guvernului.

Limitarea plăților cash, decisă de Guvernul Ciolacu, a stârnit un val de indignare în toată societatea românească, având în vedere problemele majore pe care le creează. În primul rând, românii vor fi obligați să cotizeze la bănci, care deja au majorat semnificativ comisioanele, iar în al doilea rând, o mare parte din populația țării se va afla în imposibilitatea de a-și achiziționa diverse bunuri, în special vârstinicii și persoanele din mediul rural. Pe de altă parte, în goana după profit, băncile și-au închis aproape 90% din filiale, chiar și din marile orașe, astfel că infrastructura pentru trecerea generalizată la carduri este ca și inexistentă.

Analistul economic Ilie Șerbănescu susține că măsura limitării cash-ului este luată special ca să se îmbogățească și să mulțumească băncile străine din România.

”Guvernanții români nu țin cu românii, asta este evident, și fac toate mizeriile posibile acestui popor. În plus, se instituie un control al oamenilor, prin încălcarea unuia dintre cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul de a dispune de proprietatea lui așa cum vrea el, fără să-i lezeze pe alții. Cu ce îi lezez eu pe alții dacă folosesc proprietatea mea cash? Cu nimic.

Dacă banii pe care îi cheltui provin din evaziune, din fraudă ș.a.m.d, dovedește lucrul acesta și ia-i pe toți. Că îi iei cash, că îi iei din cont, nu contează. Dar, dacă sunt ai mei, trebuie să mă lași să-i folosesc așa cum vreau, că sunt bunurile mele.

Nu mă pune pe mine să folosesc card, ca să fac un cadou băncilor din banii mei. De ce? Că vrea domnul Ciolacu?Se spune că se combate evaziunea fiscală. Nu este adevărat. Păi ăștia fac evaziune fiscală?  Bătrânii de la sate care nu au carduri? Principalii evazioniști în România sunt multinaționalele, care externalizează cel puțin 90% din câștiguri fără justă impozitare. Asta este evaziunea, restul sunt povești pentru tâmpiți”, ne-a declarat Ilie Șerbănescu. 

Crește evaziunea fiscală

Consecințele sunt, pe lângă îmbogățirea băncilor, că o să-i bage în încurcături pe cei mai nenorociți membri ai societății românești, care sunt bătrânii și cei care stau în mediu rural, și o să crească evaziunea fiscală, ne spune analistul economic Ilie Șerbănescu.

”De ce o să crească evaziunea? Pentru că toți vor căuta să ocolească sistemul acesta, prin diferite formule. Iar produsele de peste 5.000 de lei, cât s-a instituit pragul acum, n-o să mai fie cumpărate din magazine. Sau o să descompună produse și le vor vinde separat, ca să fie altă tranzacție. Orice restricție pusă nu combate evaziunea, asta este dovedită. Uitați-vă că s-au împlinit 2 ani de case de marcat și s-a încasat mai puțin la buget. Ceva mai clar decât acest lucru nu există. Așa au primit ordin de la stăpânul extern, așa fac. În afara țării, oamenii cu scaun la cap reacționează împotriva unor astfel de măsuri.  

Guvernanții nu se comportă ca și cu propriul popor, ci se comportă împotriva poporului. De la multinaționale nu au cum să ia bani, că ăia sunt stăpânii guvernanților români. Nu există în istorie vreo colonie care să-și fi lichidat statutul de colonie. Ai ajuns colonie, s-a terminat. Cel mult, schimbi stăpânul, dar statutul nu se poate abandona. Ăia te-au luat ca să te stoarcă, nu ca să-ți dea înapoi prerogativele”, ne-a mai precizat Ilie Șerbănescu. 

Hop și Ciolacu!

Deși reacția băncilor era previzibilă după măsurile Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a luat poziție împotriva majorării comisioanelor, criticând extrem de dur instituțiile financiare. ”Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!  Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash. Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Parteneriat NAȚIONAL