ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datoria națională a Statelor Unite a atins 34 de trilioane de dolari și spirala nebună a cheltuielilor pe împrumut nu mai poate fi oprită. Schema Ponzi se va prăbuși.

Un editorial de Michael Snyder publicat pe blogul The Economic Colapse pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

„We did it, Joe!”

A fost nevoie de un efort considerabil pentru ca datoria națională a SUA să atingă borna de 34 de trilioane de dolari înainte de sfârșitul anului 2023.

Sunt atât de copleșit încât nici nu știu cui trebuie să îi mulțumesc mai întâi.

În ultimii ani, Joe Biden, Kamala Harris, Chuck Schumer, Nancy Pelosi, Kevin McCarthy și mulți alți cheltuitori asidui au muncit din greu pentru această remarcabilă realizare.

Și nu am fi putut ajunge aici fără neprecupețitul și necontenitul ajutor al CNN, MSNBC, Fox News, New York Times, Washington Post și restului prese corporatiste care nu a ostenit să asigure opinia publică americană că este acceptabil să furi trilioane de dolari de la gura copiilor și nepoților noștri.

Glumesc, evident. Adevărul este că ceea ce le facem noi viitoarelor generații de americani este mai mult decât criminal.

Literalmente, comitem o sinucidere națională. Însă, la fiecare ciclu electoral, aceiași politicieni prăduitori câștigă negreșit, iar și iar.

Tabăra adversă va zice că este absolut necesar să împrumutăm și să cheltuim atâta bănet.

Dacă nu am fi susținut economia americană cu colosale mormane de bani împrumutați, ea s-ar fi prăbușit de mult.

În plus, o asemenea cheltuială ne permite să ne proiectăm puterea militară și economică peste întreaga planetă.

Dacă am cheltui doar ce producem, poziția Americii în lume ar fi considerabil diminuată.

A deține principala monedă de rezervă constituie o uriașă resursă de putere, însă această putere se estompează astăzi.

Țările din lumea întreagă au început să renunțe la utilizarea dolarului în comerțul internațional și sunt tot mai reticente să ne cumpere datoria.

Poți să împrumuți și să cheltuiești doar până la o anumită limită, înainte ca această schemă Ponzi să se prăbușească.

Iar noi am ajuns acum la datorii de 34 de trilioane de dolari.

„Datoria națională americană a atins un nou nivel record – 34 de trilioane de dolari – pentru prima dată în istorie.

„Datele publicate marți de Departamentul Trezoreriei arată că recurgerea la împrumuturi federale a crescut la 34,001 trilioane de dolari pe 29 decembrie, cu doar câteva săptămâni înainte de termenul fixat de Congres pentru noile planuri financiare federale.

„Această cifră șocantă, care constituie un punct major de discordie între Republicani și Democrați, echivalează cu o datorie federală de 101.233 de dolari pentru fiecare persoană din Statele Unite, conform Fundației Peter G. Peterson.”

Astfel, dacă în căminul dvs. locuiesc patru persoane, partea dvs. din datorie este de peste 400.000 de dolari.

Și datoria crește cu fiecare zi ce trece.

După cum sublinia Wolf Richternivelul datoriei naționale a crescut cu 2,5 trilioane de dolari numai în cursul ultimelor șapte luni:

„Datoria națională totală a SUA a crescut cu 1 trilion de dolari în 15 săptămâni, din 15 septembrie până azi, pentru a atinge 34 de trilioane de dolari, potrivit cifrelor Departamentului Trezoreriei prezentate în după-amiaza aceasta.

„În cele șapte luni de când plafonul de îndatorare a fost ridicat, datoria națională a cunoscut o creștere explozivă de 2,5 trilioane de dolari.

„Acestea sunt cifre colosale care se acumulează ca urmare a incredibilelor cheltuieli pe datorie, greu de înțeles, imprudente și nebunești.”

Per total, datoria națională a SUA a crescut cu 6,25 trilioane de când Joe Biden s-a instalat la Casa Albă.

A fost nevoie de 225 de ani pentru ca Statele Unite să atingă borna de 6 trilioane.

Acum, am adăugat alte 6 trilioane la datoria națională în mai puțin de 3 ani.

Așa arată Sfârșitul.

Ne aflăm într-o spirală a îndatorării total scăpată de sub control și nu există nici o soluție pentru ca această poveste să aibă un sfârșit fericit.

Și, în ciuda faptului că pompăm la nesfârșit cantități colosale de bani în economie, condițiile noastre economice se degradează continuu.

Miercuri, am aflat că numărul de locuri de muncă nou create în SUA s-a prăbușit „la cel mai de jos nivel din ultimii peste doi ani”...

„Numărul de locuri de muncă nou create în SUA a ajuns în noiembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii mai bine de doi ani, cea mai recentă dovadă că campania de creștere a ratei dobânzii practicată de Federal Reserve continuă să răcească piața muncii.”

Este semnul că situația economică se deteriorează.

Și tot mai multe companii mari își concediază oameni.

De exemplu, Xerox a anunțat că va concedia 15% din totalul personalului.

„Miercuri, Xerox a anunțat că își reduce cu 15% efectivele de personal în cadrul unui plan care urmărește să aplice o nouă structură organizațională și un nou model operațional.

„Xerox, care oferă tehnologii de tipărire digitală și de gestionare a documentelor, avea circa 20.500 de angajați la 31 decembrie 2022, conform unui dosar depus la Comisia de Titluri și Schimb a SUA. Pe baza acestei cifre, concedierile anunțate miercuri vor afecta în jur de 3.075 de salariați.

„După anunțul de miercuri, acțiunile Xerox au închis cu o scădere de peste 12%.”

Ce putem face în aceste condiții pentru a „relansa economia”?

Ei bine, putem continua să urmăm exemplul guvernului federal și să cheltuim și mai mulți bani.

Desigur, o mare parte din țară se prăbușește deja sub povara datoriei. Conform unei anchete recentedoar aproximativ jumătate din populație va putea să achite integral soldul cardurilor de credit în decembrie.

„Potrivit unui indice economic, doar jumătate dintre clienții americani de carduri de credit cred că își vor putea achita integral soldul în decembrie, ceea ce semnalează o scădere a „încrederii în cardurile de credit”, acum când se încheie sărbătorile de iarnă.

„Indicele Lending Tree Credit Card Confidence, o anchetă publicată lunar din 2018 de site-ul dedicat finanțelor personale, s-a prăbușit la 51% în decembrie, un record istoric.

„Într-un sondaj pe un eșantion reprezentativ la scară națională de 1.514 titulari de cărți de credit, doar 51% s-au declarat convinși că vor putea achita soldul în luna aceasta.

„În noiembrie, indicele de încredere era de 58%.”

Strămoșii noștri ne-au lăsat moștenire cheile celei mai mari mașini economice din istoria lumii.

Dar asta nu ne-a fost suficient.

Trebuie să avem din ce în ce mai mult, deci trebuie să continuăm să împrumutăm și să cheltuim.

Acum am ajuns la sfârșitul jocului. Și acesta va fi îngrozitor de dureros.

Consumatorii americani se sufocă sub nivelul record al datoriei.

Companiile americane se sufocă sub nivelul record al datoriei.

Guvernele statelor și locale se sufocă sub nivelul record al datoriei.

Guvernul federal se sufocă sub nivelul record al datoriei.

Imperiul monetar american a fost bun cât s-a ținut pe picioare.

Acum, însă, jocul s-a terminat și prăbușirea care se profilează va fi cu adevărat una istorică.