ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În legătură cu scandalul iscat de gestul ieromonahului Calistrat, fac câteva precizări înainte de scurtul meu comentariu. Aș vrea să știți dintru început că nu sunt un mare prozelit al preacuvioșiei sale; are uneori intervenții riscante și, în general, sunt destul de mefient cu monahii și chiar cu preoții care devin vedete publice, întrucât mulți dintre ei fac declarații care sunt în consonanță mai degrabă cu lumea, decât cu Dumnezeu - dacă nu ar face pe plac lumii, nu ar mai fi vedete. Iar în plandemie am văzut cu toții câte măști au căzut, sau măcar ce mari ispite au ieșit la iveală. 

Asta nu înseamnă că părintele nu vorbește de multe ori cu tâlc, iar acea înțelepciune țărănească îl face deseori foarte simpatic. 

Totodată, nu aș absolutiza ideea că bătaia nu îndreaptă niciodată. Iar aici vă povestesc o pățanie personală, de care mi-am amintit chiar azi.

Un grup de creștine, cu aparențe foarte evlavioase - rochii lungi, îmbrobodite, subțiate de post - au intrat în biserică în timpul Sf. Liturghii, acum ceva ani - să fie aproape douăzeci -, și, la un semnal, au început să strige:
 
"Teoctist - Securist!" Am rămas, câteva clipe, împietriți. Cum să faci miting, în biserică, chiar în ziua sfântă de Duminică?! 

Nu a contat esențial faptul că noi aveam evlavie la veșnicul de pomenire Patriarh. Dar participam la Jertfa fără de Sânge a Domnului...

Tulburați de scandalul creat în mica noastră comunitate, câțiva bărbați am pus mâna pe cele câteva baticoase și le-am scos din biserică cu cureaua, luate pe sus și duse după gard. Totul s-a liniștit în câteva minute și a doua oară nu au mai îndrăznit ca să ne strice tihna.

Nu este o pledoarie pentru violență, dar cred că ne înecăm prea des în ipocrizia modernității, unde brutalitatea și cruzimea este omniprezentă, de la jocuri pe calculator până la filme și imagini în jurnalele tv, nu mai vorbim de darknet, dar - vai! - este de neimaginat în societate/familie. Nici măcar Sfinții Părinți nu au declarat ritos că bătaia este de neconceput (a se citi Omiliile Sf. Ioan Gură de Aur în chestiunea educației copiilor). Abuzul este de nepermis și condamnabil, dar altoirea pedagogică, fără ură (o să sară progresiștii dar nu pot să le fac pe plac, nu sunt... vedetă) are, în general, efecte pozitive în "dezvoltarea personală". 

"Nu-l bate mereu și fără socoteală - spune Hrisostomul -, ca să nu-l obișnuiești (pe copil) să fie crescut prin bătaie. Dacă se va obișnui să fie educat numai prin bătaie, va învăța să disprețuiască bătaia. Iar dacă a învățat să disprețuiască bătaia, ai stricat totul. Dimpotrivă, să se teamă de bătaie, dar să n-o primească". 

Nu dau exemplul lui Hristos, chip al bunătății și al iertării, care a scos negustorii și zarafii din Templu, iar tradiția i-a pus, de la începutul reprezentărilor iconografice, un bici în mână. Noi nu suntem Dumnezeu. Dar nu putem să nu observăm: chiar și Domnul S-a umplut de sfântă mânie când a văzut mizeria din spațiul sacru ("Casa Mea") transformat în "peșteră de tâlhari". 

Iar înainte de a da cu piatra în ieromonahul Calistrat, hai să vedem cu atenție și contextul în care s-a întâmplat acest act nefericit, dar din care a fost "decupat" exact ce vrea să vadă publicul sensibil, de tipul lui Vasile Bănescu.