ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Berlinul a căzut în cursa întinsă de Washington. Nu va fi nici o „Coaliție a Tancurilor”. Totul este o stratagemă pentru a împinge Europa cât mai adânc în războiul din Ucraina.

Când premierul german Olaf Scholz a anunțat în sfârșit, după săptămâni de presiuni americane, că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, Volodimir Zelenski a exultat, salutând nou-formata „Coaliție a Tancurilor”.

Presa occidentală a preluat și ea prompt formula mobilizatoare cu nume de joc video.

După ce entuziasmul primelor ore a trecut, se dovedește că însă că totul a fost mai degrabă o cursă americană în care Germania a căzut. Și după ea, toată Europa.

Efectul Ghiveciului de Tancuri asupra frontului

„Amestecătura” mai multor modele de tancuri NATO, fiecare cu un termen diferit de livrare, va produce mari dificultăți logistice Kievului, avertizează Washington Post.

În aceste condiții, experții militari nu sunt convinși că tancurile NATO vor avea un impact decisiv pe câmpul de luptă, la primăvară.

Comentând faptul că Germaniei i-a trebuit o perioadă lungă de timp de gândire, dacă să trimită tancuri în Ucraina, Franz Stefan Gadi, cercetător principal la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, afirmă:

„Este improbabil că Leopard 2 vor juca un rol semnificativ în orice ofensivă care ar avea loc în primăvară.”

În opinia sa, influența tancurilor NATO, al căror număr este „limitat”, va depinde de antrenamentul ucrainenilor care vor forma echipajele și de cât de bine se vor integra noile formațiuni pe linia frontului.

La rândul său, Sonny Buttersworth, expert în domeniul tancurilor al publicației Janes, avertizează că amestecul diferitelor tipuri și sisteme de tancuri în Ucraina va reprezenta o mare problemă logistică.

De pildă, explică Buttersworth, tancurile britanice Challenger 2 folosesc o muniție diferită de standardele NATO.

Iar tancurile de producție germană Leopard 2 au „mici diferențe”, în funcție de țara care le folosea și care le va trimite acum în Ucraina.

De exemplu, Leopard 2 A4 aflate în dotarea armatei spaniole au sisteme diferite de tragere și de comunicare față de modelele din dotarea armatei finlandeze.

Expertul de la Janes declară:

„Ucraina va folosi câteva tipuri diferite de echipamente și se va confrunta cu necesitatea de a le întreține cu piesele de schimb potrivite pentru unitățile potrivite.”

Așadar, mult-trâmbițata „Coaliție a Tancurilor” este mai degrabă o formulă propagandistică, fără efecte majore pe câmpul de luptă. Cel puțin în următoarele câteva luni.

În schimb, efectele politice ale „Coaliției” ar putea fi decisive. Și neașteptate.

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i doar Leopardul

Tratând aceeași temă – a dificultăților create de folosirea mai multor tipuri de tancuri în Ucraina – CNN afirmă:

„Mulți analiști susțin că ar fi mai ușor pentru Ucraina să se rezume la un singur tip de tanc, și de aceea este atât de importantă decizia Germaniei de a permite trimiterea de tancuri Leopard.”

CNN citează o declarație a Sabrinei Singh, secretar adjunct de presă al Pentagonului, care anunță că tancurile Abrams „nu sunt disponibile pe stoc”pentru moment și că „va dura luni de zile până vor fi trimise” în Ucraina.

Ceea ce dă de bănuit că Statele Unite fac mai degrabă joc de glezne, împingând alte state, în special Germania, să trimită tancuri Ucrainei.

Promisiunea Washingtonului de a trimite tancuri Abrams a fost mai degrabă o momeală pe care Berlinul a mușcat-o.

De altfel, întreaga analiză a CNN este în realitate o pledoarie pentru ca forțele ucrainene să folosească un singur tip de tanc. Și acesta este – ați ghicit – tancul german Leopard 2.

Pentru că, explică postul american, tancurile Abrams sunt excepționale, dar foarte greu de întreținut și de manevrat. Adică o corvoadă, mai degrabă decât un ajutor.

Referindu-se la întreținerea tancurilor Abrams, Drew Thompson, cercetător principal invitat Școala de Politici Publice a Universității din Singapore, citat de CNN, afirmă:

„Este un lung lanț logistic care începe din Statele Unite.”

Piese componente cheie, care se uzează sau se strică în luptă, trebuie să fie înlocuite doar cu piese americane, explică Thompson. Aceste piese trebuie să fie trimise din Statele Unite la un depozit de reparații din Ucraina sau din Polonia. Și de acolo pe front.

Rezolvarea acestor complicate probleme logistice reprezintă un „risc ridicat pentru Statele Unite și pentru Ucraina”, spune expertul.

„Gândiți-vă ce victorie propagandistică ar însemna pentru președintele rus Vladimir Putin dacă pe câmpul de luptă din Ucraina ar apărea imagini cu tancuri americane scoase din uz.”

Și expertul conchide:

„Folosirea tancurilor Leopard, plecând de la o bază logistică europeană, este categoric preferabilă.”

Din toate cele de mai sus reiese că Statele Unite vor trimite în Ucraina, cândva, spre toamnă, câteva tancuri Abrams, în mod simbolic. Dacă nu vor uita. Sau nu vor apărea noi „dificultăți logistice”.

Greul aprovizionării cu tancuri îl va suporta Europa, unde se află câteva mii de tancuri Leopard 2, după cum explică același CNN.

Pare evidentă strategia Statelor Unite, de a folosi tancurile Abrams ca momeală pentru a înfrânge reticența Germaniei și a o împinge cât mai adânc în război.

Și, odată cu Germania, întreaga Europă.

Scopul stratagemei nu e nici el greu de intuit: distrugerea iremediabilă (după modelul Nord Stream) a relațiilor dintre Europa și Rusia.

Odată cu ele, și orice tentativă de emancipare a Bătrânului Continent față de Statele Unite.

Când războiul se va termina, când Ucraina va fi nimicită total și Europa dezindustrializată și distrusă economic, un nou Plan Marshall va ajuta Occidentul să trăiască iarăși ca în sânul lui Abrams.

Atunci vor urma alți 50 de ani de Pax Americana.