ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toate protestele sunt la fel: ca un episod din Teleenciclopedia, în care o turmă de antilope venită să se adape, este atacată de lei. 

Mereu surprinse, mereu dezorganizate, bietele rumegătoare aleargă bezmetice încolo și-ncoace, căutând nici ele nu mai știu bine ce: apa sau scăparea.

De fiecare dată, rezultatul e același. Leii experimentați își iau prada, iar turma de antilope pleacă înapoi în savană, însetată și decimată.

Se vor întoarce negreșit în curând, mânate de arșiță, dar cu același rezultat. Cu aceeași lipsă de speranță.

Pentru că, spre deosebire de lei, antilopelor le lipsește un lider. Un conducător. De aceea, se comportă ca o turmă, nu ca o haită. Ca niște victime, nu ca niște învingători.

Strada nu are un lider. Nu are un balcon. Nu ca în decembrie 1989, ci ca în primăvara lui 1990.

După ce operațiunea de lichidare a acelui lider de către securo-mineri a eșuat, dar operațiunea de compromitere de către minero-securiști a reușit, balconul a rămas dezolant de gol. Și strada, dezolant de abulică.

Până când balconul nu va fi redeschis, până când în el nu va apărea un nou lider, inteligent, charismatic și bun vorbitor, capabil să mangnetizeze masele, protestele vor rămâne simple episoade de Teleenciclopedia. Sau de Facebook.