ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generale, generale... de ce vrei dumneata neapărat să te faci de cacao? Doar pentru că te-a trimis partidul la înaintare? Cred că doamna Dăncilă e cel puțin intrigată, acum, când te-aude vorbind. Mai știi cum ziceau cetățenii despre dânsa că e „analfabetă” și că e „marioneta lui Dragnea”? Nu te văzuseră încă, generale... nu apăruseși încă dumneata, falnic, avându-l în dreapta pe  tiriplicul care nu ia prizonieri, ăla fiind atent ca nu carecumva să spui vreo prostie mai mare decât poate el însuși să spună! Secvențele conferinței de presă -sau ce-o fi fost aceea- din 30 octombrie 2021 mi-au amintit de celebrele imagini cu Ludovic Orban și Ion Ștefan-Grindă, când cel din urmă, cu o gestică admirabilă „traducea” discursul șefului... numai că, de astă dată, în rolul lui Ion Ștefan-Grindă erai dumneata, ditamai generalul cu patru stele pe burtă...
 
Observam, cu tristețe, cum te micșorai ca să devii compatibil cu pseudo-premierul Cîțu, care e șefu’ pe linie de partid și remarcam cum răspunzi șovăielnic, pentru ca nu cumva să te mustre și să te pună în discuția „organizației de bază”. Ce spectacol! Și iată rolul dumitale în acest spectacol: 

„Bună ziua ammm... depus la... ăăă... Parlamentul României- Camera Deputaților și Senat programul de guvernare și lista cabinetului... doresc să menționez că programul de guvernare esteee... CENTRALIZAT (!!!, n.n.) pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgență... este CENTRAT, scuzați-mă... pe măsurile de primă urgență ce trebuie luate la nivelul guvernului pentru aaaa... rezolva criza pandemică, de asemenea este o altă prioritate, cea legată de creșterea prețurilor la energie, gaze naturale, prețurile ăăă... la alimente, iar cea de-a treia este foarte bine articulată (!!!, n.n.) la Programul Național de Redresare și Reziliență care a fost aprobat de curând, a fost operaționalizat și în felul acesta doresc să menționez că la nivelul fiecărui capitol (!!!, n.n.) din programul de guvernare sunt cuprinse măsurile de reformă  șiii... de asemenea am extras ăăă... partea de esență (!!!, n.n.) din PNDR pentru a constitui anexele care dau reperele temporale ale activității  (!!!, n.n.) oricărui minister astfel încât să putem ăăă ... să avem un grafic de timp (!!!, n.n.) cu ce avem de realizat (!!!, n.n.)... Sigur, sunt măsuri care vor fi implementate la nivelul cabinetului și de asemenea sunt măsuri care trebuie foarte bine acordate împreună cu legislativul (!!!, n.n.) astfel încât să putem să beneficiem în procent de sută la sută de finanțarea prin PNRR (!!!, n.n.) ...” 

Deci... nicio idee... niciun „andrisant”... nicio coerență... nicio brânză... 

Și, din ce în ce mai sfios, din ce în ce mai nesigur, cu un cabinet de tot râsul care o „reșapează” pe Gorghiu Alina și îl „consolidează” pe Vîlceanu Dan la Finanțe, executiv defilând mândru cu cocoașa-pe-val a lui Tătaru Nelu la Sănătate, cu veșnica Turcan la Muncă, mai proaspătă ca oricând la cei 28 de anișori ai ei și cu virilul Florin Roman, la Economie, promițător viitor ministru al cărui fizic înfășurat în prosop, cu pectoralii la vedere, face deliciul FACEBOOK-ului, premierul-general Ciucă se pregătește de o cădere spectaculoasă în Parlament... doar dacă nu cumva, inspirat de Halloween-ul românesc, PESEDEUL lui Dâncu îl va „reevalua” în noaptea asta. Să-l reevalueze, zic, pe acesta, care vorbește așa: 

„Doresc de asemenea să menționez că structura  ăăă... ăăăă... programului de guvernare este modificată exact (!!!, n.n.) pe aceste priorități- primul capitol este cel cu măsurile... cel legat de ministerul Sănătății cu măsurile pe sănătate, cel de-al doilea este cel legat de energie și ulterior ăăă... ăăă... vin celelalte ministere(!!!, n.n.). Ăăăă... sunt foarte încrezător că prin acest program de guvernare putem într-adevăr să continuăm ceea ce s-a realizat și doresc să fac mențiunea că practic programul de guvernare nu este unul nou (!!!, n.n.), că am analizat tot ceea ce s-a realizat din vechiul program ăăă... și am asigurat partea aceasta  de continuitate și coerență (!!!, n.n.) împreună cu PNRR-ul... În acest moment, sigur, nu putem să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic (!!!, n.n.) dar prin acest demers doresc încă o dată să subliniez (!!!, n.n.) că deși nu s-a ajuns la o înțelegere și la o punere de acord la nivelul partidelor politice, prin votarea acestui guvern este soluția (!!!, n.n.) prin care se câștigă timp astfel încât să poată să continue negocierile (!!!, n.n.) și să ăăă... reușească ăăă... să găseacă liniile de comunalitate (!!!, n.n.) în ceea ce privește ăăă... ăăăă... ăăă... acordul sau un pact politic (!!!, n.n.) și ăăă... eu sunt convins și fac apel la tot ceea ce înseamnă (!!!, n.n.) responsabilitatea tuturor membrilor ... membrilor Parlamentului, avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de soluții pentru a depăși această situație de criză (!!!, n.n.). Și sunt convins, nu vreau să dramatizez(!!!, n.n.), dar sunt convins că dacă vrem cu adevărat să vedem realitatea (!!!, n.n.) e suficient să privim la televizor (!!!, n.n.) și să vedem ce se întâmplă în unitățile de primiri-urgență.”

Ați prins tâlcul? Ați simțit fiorul logicii prim-ministeriale? Ați urmărit frumusețea exprimării? 

Bravo! Așa, da! Atunci, sesizați, compatrioți, evoluția spectaculoasă a societății și, mai ales, a retoricii politicii românești, din ultimii 20 de ani, să zicem? Dacă n-ați sesizat-o încă, vă mai dau o mostră, extrasă din aceeași conferință de presă din 30 octombrie 2021 : 

„Dați-mi voie să subliniez încă o dată că am avut un mandat, am respectat întrutotul acest mandat și voi continua  să îl respect... am discutat cu... în timpul negocierilor (!!!, n.n.) astfel încât să găsim aceste linii de acomodare (!!!, n.n.) și de înțelegere pe  ceea ce înseamnă votarea unui program (!!!, n.n.), a unui proiect care să vină să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii țarii (!!!, n.n.), și... ăăă... toate celelalte chestiuni fac parte din discuțiile care au avut și sunt convins că vor continua să aibă loc (!!!, n.n.)  ... Este modul în care eu privesc (!!!, n.n.)  și modul în care eu solicit parlamentarilor români să voteze acest guvern (!!!, n.n.). Aceasta este motivul în care cred că putem să găsim o soluție (!!!, n.n.) pentru a depăși această situație. Cred că este foarte important să subliniez că o primă anexă la acest program sunt măsurile încadrate foarte bine în timp (!!!, n.n.) pe care guvernul urmează să le ia pentru a putea să ne concentrăm (!!!, n.n.) pe rezolvarea problemelor din sănătate și desigur încă  o anexă care se referă la măsurile create pentru criza energetică. (!!!, n.n.)”

Magistrală expunere! Fenomenală! Se încadrează la „lucruri fantastice îi așteaptă pe români”... care români chiar că nu se puteau aștepta ca un premier desemnat să se exprime în așa hal! 

În acest timp, Viorica Dăncilă, concentrată, cu o cută între sprâncene și cu pixul de culoare roșie în mână, tocmai îi face corectura pe text generalului Ciucă... Dar cetățenii vigilenți care altădată vânau cu sarbacana fiecare cuvânt al doamnei consilier la BNR, nu văd nici cea mai mică formulare jenantă în discursul de mai sus, considerând că e doar „un răutăcism”  din partea lu’ Veorica în evaluarea unui discurs briant care se „centralizează” pe binele românilor, urmărind liniile de „comunalitate” între conducerea ca la armată și exprimarea ca la ciclul primar... 

P.S. Toate „extrasele” sunt din conferința de presă (30 octombrie 2021) a premierului nominalizat Ciucă Nicolae, general de profesie, liberal prin vocație și cuvântător din nefericire...